Presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a declarat, intr-un interviu pentru presa germana, ca vrea sa obtina de la un grup de lideri UE, la summitul de duminica, un acord asupra unor masuri pe termen scurt in gestionarea crizei migrantilor in Balcanii de Vest, relateaza Reuters.

Ingrijorarile cresc in contextul in care sute de mii de migranti sosesc in Europa, multi din zone de razboi din Orientul Mijlociu, care instaleaza tabere in tari din Balcani, in conditii tot mai aspre, in timp ce se apropie iarna. Juncker i-a convocat pe liderii din regiune si pe cancelarul Angela Merkel din Germania - tara care primeste mai multi refugiati decat orice alt stat UE - la discutii, duminica, potrivit Mediafax.

"Ei vor discuta (despre) raspunsuri operative comune, necesare de urgenta, la actualele nevoi umanitare si vor decide masuri pe termen scurt", a declarat Juncker pentru grupul german de presa Funke, din care face parte Hamburger Abendblatt.

"Avem nevoie de mai multa cooperare si de un acord mai strans intre tarile din regiune, pentru a stapani situatia", a spus presedintele CE.

Situatia migrantilor s-a deteriorat dupa ce Ungaria si-a sigilat frontierele cu Serbia si Croatia, lasand multi imigranti blocati in alte state coplesite de aflux.
Merkel, o adevarata forta in reuniunea de duminica, urmeaza sa pledeze pentru distribuirea migrantilor in cadrul UE direct din centrele de inregistrare initiale, potrivit saptamanalului Der Spiegel.

Presa germana scrie, de asemenea, ca Juncker urmeaza sa prezinte un plan in 16 puncte in cadrul negocierilor, plan ce include si un angajament de a nu trimite migrantii dintr-o tara in alta fara un acord prealabil, potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Juncker a laudat-o in interviu pe Merkel pentru ca se concentreaza asupra crizei refugiatilor, pe care ea catalogat-o drept cea mai mare provocare la adresa Europei, mai mare decat criza datoriei Greciei.
"Apreciez foarte mult faptul ca sefa Guvernului german nu a fost abatuta de la cursul sau de catre sondajele de opinie. Pentru ca aceasta (criza) nu este despre popularitatea pe termen scurt, ci despre substanta", a spus el.

Comisia Europeana va propune...
Citeste si: Comisia Europeana va propune Romaniei sa gazduiasca 4.646 de refugiati

Germania asteapta cel putin 800.000 de migranti anul acesta, reprezentand aproape 1% din populatia tarii. Popularitatea lui Merkel a scazut de cand a deschis frontierele refugiatilor sirieni, in urma cu aproape doua luni.

In podcastul ei saptamanal, Merkel a declarat ca multe dintre persoanele care sosesc in Germania se vor confrunta cu dificultati. "Pentru multi dintre cei care vin la noi, lucrurile vor merge foarte bine. Dar va exista o parte care nu dispune de o educatie buna, iar noi trebuie sa ne asiguram ca ei isi vor gasi repede un loc de munca, in special tinerii", a spus ea.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Plan de actiune pentru Turcia pentru diminuarea afluxului de migranti