Nivelul amenintarii urmeaza sa fie evaluat din nou lunea viitoare, a anuntat premierul. In ceea ce priveste metroul, acesta ar putea fi deschis in mod treptat, incepand de miercuri, a declarat Charles Michel, care si-a exprimat speranta revenirii la normal, dar care a precizat ca amenintarea era la fel de puternica luni ca duminica.

Marti reteaua de metrou, muzeele, cele mai multe dintre cinematografe si numeroase magazine din capitala belgiana urmeaza sa ramana inchise, la fel ca si scolile si universitatile.

Nivelul 4 de alerta corespunde unei amenintari considerate "grave si iminente". El a fost impus in regiunea Bruxelles in noaptea de vineri spre sambata, in timp ce restul Belgiei ramane la nivelul 3, care urmeaza sa fie mentinut pana la 30 noiembrie.

Autoritatile belgiene au anuntat in weekend ca se tem de atentate similare celor care au vizat Parisul si Saint-Denis pe 13 noiembrie, soldate cu 130 de morti si aproximativ 350 de raniti. In timp ce militari si politisti inarmati patrulau pe strazile capitalei, parchetul federal a anuntat luni ca a inculpat o a patra persoana pentru fapte de terorism in legatura cu atacurile de la Paris.

Persoana inculpata a fost retinuta duminica, in timpul unor operatiuni de politie. Celelalte 15 persoane retinute atunci au fost eliberate luni.

Indemn jihadist la alte atentate

Doua dintre cele cinci persoane retinute luni au fost de asemenea eliberate, iar arestul preventiv al celorlalte trei a fost prelungit.

Citeste si:

Alte trei persoane au fost deja inculpate saptamana trecuta - dintre care una pentru detinere ilegala de arme de foc. Celelalte doua persoane inculpate sunt cele care l-au adus cu masina de la Paris in Belgia pe Salah Abdeslam, al carui frate mai mare s-a detonat a cafeneaua Comptoir Voltaire, in estul Parisului, in seara lui 13 noiembrie.

In pofida activitatii intense a politiei, in principal in regiunea Bruxelles, Salah Abdeslam nu a fost inca gasit, iar unii ministri au declarat ca acest barbat - sau altii - ar putea constitui o amenintare la adresa capitalei belgiene in care - potrivit anchetatorilor francezi - au fost planificate atacurile de la Paris, de catre jihadisti belgieni si francezi, dintre care unii s-au intors din Siria.

Ministrul belgian de Interne Jan Jambon a declarat ca urmarirea nu se va incheia, cu siguranta, prea repede.
Un jihadist din cadrul gruparii Statul Islamic (SI), prezentat ca belgian, isi indeamna "fratii" din strainatate - intr-o inregistrare video postata online pe site-uri islamiste - sa urmeze exemplul atacurilor de la Paris care, afirma el, au semnanat haos in Franta in doar cateva ore.

Identificat cu numele de razboi "Abou Katada al Beljiki" (belgianul), acest jihadist apreciaza ca atacurile de la Paris au facut milioane de persoane sa planga, dar ca totodata au umplut de bucurie "credinciosii".

Sursa foto: Mediafax Foto