Rusia a desfasurat joi doua baterii anti-aeriene de ultima generatie S-400 Triumf la baza sa aeriana Hmeimim (provincia Latakia), din nord-vestul Siriei, pentru a asigura securitatea avioanelor sale implicate in campania aeriana din aceasta tara, dupa ce un bomardier rus SU-24 a fost doborat de un F-16 la frontiera siriana de catre Turcia, pe motiv de incalcare a spatiului aerian.

Aviatia turca a doborat marti un bombardier rusesc, SU-24, in Siria, care s-a prabusit la 4 kilometri de granita cu Turcia, dar, turcii au dat asigurari ca nu stiau ca avionul era rusesc si sunt pregatiti pentru "orice forma de cooperare" cu armata rusa. Acest incident, cel mai grav intre Moscova si Ankara de la inceputul interventiei militare ruse in Siria, in urma cu doua luni, a costat viata doi militari rusi, si anume pe unul dintre cei doi piloti si pe un militar care participa la o operatiune de salvare, ucis dupa ce elicopterul comandoului sau a fost doborat.

Kremlinul inca asteapta "explicatii realiste" din partea Ankarei in cazul avionului rus doborat, desi Turcia a emis marti un document in care declara ca a avertizat pilotii rusi de cel putin 10 ori sa intoarca avionul in timp ce se apropiau de granita, dar acestia din urma ar fi ignorat mesajele de avetizare. Acelasi document subliniaza ca avionul s-a aflat in spatiul aerian turc timp de 17 secunde inainte de a fi doborat. Dat fiind intervalul destul de scurt in care bombardierul rus s-a aflat pe terotoriul turc, exista speculatii in presa rusa ca avionul ar fi fost doborat de fapt pe teritoriul sirian, ceea ce ar fi insemnat, de asemenea, o incalcare a acestuia de catre turci.

Poate tocmai din aceasta cauza si pentru a asigura securitatea avioanelor sale implicate in campania aeriana din Siria, la numai o zi de la incidentul cu Turcia, rusii au decis sa aduca doua baterii anti-aeriene de ultima generatie S-400 Triumf la baza aeriana din provincia Latakia, potrivit Sputnik. Trebuie mentionat ca sistemul S-400 Triumf reprezinta cel mai avansat sistem de aparare anti-aeriana pe care Rusia il detine (5 batalioane a cate opt lansatoare in 2012), proiectat si dezvoltat de catre Almaz Antei, ca o perfectionare a familiei S-300. Codul de identificare NATO este: SA-21 Growler si anterior era cunoscut ca S-300PMU-3.

Ceea ce este special la aceasta mutare a Rusiei, este dat de faptul ca rusii obtin astfel controlul asupra intregului spatiu aerian sirian, pe o raza de 400 km, iar orice avion care va zbura in spatiul aerian al Siriei, fie din Turcia, fie de alta tara membra a NATO, va avea nevoie de unda verde din partea partii ruse. Potrivit Agepress, care citeaza presa rusa, odata instalate, bateriile S-400 vor acoperi o zona vasta, inclusiv Siria, sudul Turciei, Cipru, estul Marii Mediterane si Israelul (de la care asteptam o reactie oficiala). Vor avea in raza de actiune si baza aeriana britanica din Cipru.

Sursa infografic: ria.ru via sputniknews.com

S-400 Triumf este utilizat pentru a asigura apararea aeriana, folosind rachete cu raza lunga si medie, care pot atinge tinte aeriene la intervale de pana la 400 de kilometri. Ca urmare, S-400 Triumf este capabil de a lovi aeronave tactice si strategice, precum si rachete balistice si de croaziera. Sistemul include un set de radare, lansatoare de rachete si posturi de comanda si este operat, exclusiv, numai de catre armata rusa.

De asemenea, Ministerul rus al Apararii a declarat ca toate bombardierele care participa la campania aeriana din Siria vor pleca in misiuni doar insotite de avioane de atac, cel mai probabil SU-30SM, care le vor asigura securitatea, in timp ce crucisatorul de rachete Moskva, nava amiral a Flotei Rusiei din Marea Neagra, va ajunge pe coasta Siriei din Marea Mediterana.

Sursa infografic: ria.ru, raspletin.com via sputniknews.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri