Reteaua militanta aflata in spatele atacurilor de luna trecuta de la Paris avea legaturi cu persoane din Marea Britanie, iar politia britanica verifica daca unul dintre atacatori a sunat la Birmingham inaintea atentatelor, potrivit presei, citata de Reuters in pagina electronica.

Mai multe persoane suspectate de legaturi cu Abdelhamid Abaaoud, militantul gruparii Stat Islamic si presupus lider al atacatorilor de la Paris, locuiesc in Marea Britanie, au afirmat doi oficiali occidentali, citati de Wall Street Journal, anunta Mediafax.

Potrivit oficialilor, aceste persoane, inclusiv unele de origine marocana, locuiau in zona Birmingham, in centrul Angliei, la aproximativ 190 de kilometri de Londra.

Autoritatile de la Londra nu au facut niciun anunt privind o eventuala legatura intre grupul care a comis atentatele din 13 noiembrie de la Paris, soldate cu 130 de morti, si militanti britanici. Dar gruparile jihadiste sunt adesea extinse la scara larga, iar contactele, inclusiv prin retelele de socializare, sunt raspandite.

Cotidianul britanic Daily Mirror a relatat ca politia britanica investigheaza informatii potrivit carora un membru al gruparii de atacatori de la Paris a sunat de mai multe ori la Birmingham inaintea atentatelor.

Citeste si:
Air France reia zborurile pe ruta București – Paris.Când va avea...
Air France reia zborurile pe...

Apelurile "au fost efectuate cu putin inaintea atacurilor de la Paris. Politia britanica investigheaza de urgenta daca vreo persoana din Marea Britanie a fost implicata in atentatele de la Paris si daca exista vreo celula terorista conexa acolo", a declarat o sursa citata de Daily Mirror.

Marea Britanie a inregistrat cele mai grave atacuri islamiste ale sale in iulie 2005, cand 52 de persoane au fost ucise in atacuri sinucigase comise in metrouri si un autobuz.

Nivelul alertei teroriste din Marea Britanie este "sever" (penultimul nivel), ceea ce inseamna ca un atac militant este foarte probabil, in special din cauza amenintarii reprezentate de gruparea Stat Islamic in Siria si Irak, care isi incurajeaza sustinatorii sa comita atacuri in tarile de origine.

Charles Farr, directorul general al Biroului pentru Securitate si Contraterorism, a declarat luna trecuta ca pana la 800 de britanici au calatorit in Siria si Irak, unii pentru a se alatura gruparii SI. Aproximativ jumatate s-au intors in tara, in timp ce circa 70 ar fi fost ucisi, a precizat Farr.

Citeste si:
Covid-19| Boris Johnson a anunțat intenția de a redeschide școlile...
Coronavirus | Boris Johnson a...

Marea Britanie a anuntat ca sapte comploturi au fost dejucate in ultimul an, desi nu la aceeasi scara ca cele de la Paris.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Prima țară din Europa care nu mai are nici măcar un singur caz de COVID-19
Setari Cookie-uri