Atacul, pe 3 octombrie, asupra spitalului din Kunduz, a vizat "din greseala" instalatia, declara luna trecuta generalul John Campbell, comandantul trupelor NATO si americane in aceasta tara, potrivit Mediafax. Fortele americane au vrut sa loveasca un loc din apropiere, in care suspectau ca se adaposteau insurgenti, potrivit lui Campbell, care anunta, luna trecuta, ca 30 de persoane au fost ucise in acest atac.

"Cauza imediata a acestei tragedii a fost rezultatul direct al unei greseli umane care putea fi evitata, agravata de lacune in cadrul unui proces si in privinta echipamentului", spunea generalul. Potrivit organizatiei caritabile Medici fara frontiere, peste 100 de pacienti se aflau in spital in momentul atacului. MSF a solicitat o ancheta independenta asupra targediei.

"Versiunea prezentata de catre Statele Unite lasa MSF cu mai multe intrebari decat raspunsuri", declara Christopher Stokes, directorul general al organizatiei pe 25 noiembrie, citat intr-un comunicat. "Este socant ca un atac poate avea loc, in conditiile in care fortele americane nu aveau nici ochii atintiti asupra tintei si nici acces la o lista cu locuri care se cere sa nu fie bombardate, dar care aveau sisteme sisteme de comunicatii defectuoase", sublinia el.