Statele Unite, impreuna cu Franta si Marea Britanie, sub umbrela NATO, au efectuat in noaptea de vineri spre sambata atacuri cu rachete impotriva mai multor obiective strategice din Siria, pentru a pedepsi regimul de la Damasc, condus de Bashar al-Assad, pe care il considera responsabil de presupuse atacuri chimice contra unor rebeli islamisti si civili din Douma (Ghouta orientala) cu o saptamana in urma. Pe de alta parte, Rusia a amenintat constant Statele Unite, in ultima perioada, cu "consecinte grave" daca va desfasura raidul aerian in Siria, iar, sambata, Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei la Washington, a reiterat ca "astfel de actiuni nu vor ramane fara consecinte".

Asadar, toata lumea asteapta un raspuns la intrebarea "ce va face Rusia?". Situatia este aproximativ similar cu cea de acum un an, moment in care, de asemenea, Donald Trump a efectuat tiruri tintite de rachete de croaziera pe un aeroport din Siria in termen de 48 de ore de la un alt atac cu arme chimice asupra civililor, despre care s-a presupus, similar, ca a fost efectuat de regimul Bashar al-Assad. Ca si acum, atacul a generat unele daune, dar nu a avut o importanta atat de mare incat sa forteze regimul sirian sa isi schimbe strategia. Raspunsul amerianilor a fost mai degraba echivalentul militar al unei note diplomatice puternice si a fost tratat ca atare de catre sirieni.

Scenariul 1: Reactia Rusiei va fi limitata doar la blamarea publica a americanilor

Primele ore de dupa atacul NATO din siria indica faptul ca, cel mai probabil, Moscova va adopta intr-adevar aceasta varianta. De altfel, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a condamnat raidul aerian intr-o declaratie publicata pe site-ul de Internet al Kremlinului, fara a mentiona niciun plan de represalii.

Analistul George Friedman subliniaza, intr-un editorial pe Geopolitical Futures, drept un eveniment "curios" faptul ca, inainte cu o luna de aracul cu arme chimice, nenumarate scurgeri de informatii au aratat ca Departamentul Apararii din Statele Unite si-ar fi dorit ca SUA sa joace un rol mai activ in Siria insa presedintele Donald Trumo s-a opus, care chiar a declarat public ca vizeaza o reducere a prezentei militare in aceasta tara. Cu toate acestea, in urma atacului, Donald Trump a trebuit sa actioneze.

De cealalta parte, Leonid Slutsky, seful comisiei parlamentare ruse pentru afaceri externe, acuza Statele Unite si aliatii sai europeni de "complicitate" in ceea ce priveste atacul cu arme chimice, potrivit publicatiei Al Jazeera. Oricare ar fi itele acestei povesti, atacul initiat de Statele Unite nu a vizat si pozitii militare ale Rusiei, iar Moscova a fost informata inainte.

Inainte de atacul propriu-zis, rusii si-au mutat navele din porturile siriene in largul marii. Aceasta, in conditiile in care o nava aflta intr-un port constituie o tinta relativ usoara, iar rusii par sa nu fi fost siguri daca navele erau considerate drept tinte, mai scrie George Friedman.

Acest lucru sugereaza, insa, ca rusii iau in considerare serios capacitatea de a contracara fortele inamice din estul Mediteranei. Dar, desi este tragic, atacul chimic nu reprezinta totusi un moment critic. Ceea ce poate muta lucrurile in aceasta directie este rolul tot mai activ al Iranului in Siria si Irak, odata cu infrangerea Statului Islamic, precum si in sustinerea organizatiilor islamiste Hezbollah in Liban si Hamas in Gaza cu arme si forte.

In concluzie, mesajul trimis de americani, potrivit lui George Friedman, este: "oricine face uz de arme chimice in Siria va fi lovit puternic". Pana in acest moment, atat rusii cat si sirienii au insistat ca nu ei au folosit arme chimice.

Scopul sustinerii lui Bashar al-Assad de Rusia ar fi legat doar de influenta politica in regiune. Mai mult, alianta recenta cu Iranul a consolidat pozitia Rusiei, dar acest atac chimic ameninta sa atraga rusii intr-o lupta conventionala in regiune, in care nu sunt insa pregatiti sa lupte. Vasele de razboi rusesti ar trebui sa treaca prin Bosfor, iar in Turcia nu se poate avea incredere, odata ce il doreste plecat pe Bashar al-Assad din Siria. Asta inseamna ca rusii trebuie sa dezamorseze diplomatic situatia.

Scenariul 2: Moscova nu se va limita doar la retorica anti-americana

Raspunsul Rusiei ar putea include in acest scenariu mai multe atacuri cu rachete impotriva fortelor de opozitie lui Bashar al-Assad si a pozitiilor militare ale fortelor speciale ale Statelor Unite. Dar, o operatiune pe termen lung impotriva rebelilor ar fi foarte putin probabila, mai scrie Al Jazeera.

Rusia a fost avertizata cu privire la acest atac in avans, iar teritoriul in care se afla bazele militare ruse nu au fost atinse. Aceasta inseamna ca Statele Unite, Marea Britanie si Franta au incercat (probabil), la randul lor, sa impiedice o confruntare militara conventionala cu Rusia in Siria.

Sursa foto: Mike Trukhachev / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri