Ambasada SUA in Romania si Ministerul roman al Afacerilor Externe vor anunta "capabilitatea tehnica" a bazei, care include un radar puternic, interceptori de rachete si echipament de comunicatii, au precizat sursele citate, potrivit Mediafax.

"Acest lucru inseamna ca toate componentele majore ale sistemului de aparare antiracheta, inclusiv rachetele, se afla acolo si au fost predate comandantilor militari", a declarat unul dintre oficiali.

Comandantii militari vor declara baza Aegis Ashore operationala la inceputul lui 2016, dupa ce va fi integrata in sistemul de aparare impotriva rachetelor balistice al NATO, a precizat oficialul.

Locotenent-comandorul Tim Hawkins, un purtator de cuvant al Fortelor Navale americane, a refuzat sa comenteze cu privire la anuntul asteptat, dar a precizat ca baza este "un pas important in eforturile de protectie in fata amenintarii tot mai mari reprezentate de proliferarea rachetelor balistice cu raza de actiune tot mai lunga si din ce in ce mai letale si mai sofisticate".

Anuntul de vineri intervine dupa ani de planuri si eforturi din partea Agentiei pentru Apararea Antiracheta (MDA) a SUA, al carei director, viceamiralul James D. Syring, se va afla la Bucuresti pentru acest eveniment.

Citeste si:

Syring le-a spus congresmenilor americani in martie ca MDA este in grafic cu lucrarile de constructii militare, instalarea, integrarea si testarea sistemului la baza din Romania, pentru a anunta "capabilitatea tehnica" in 2015.

Anuntul coincide de asemenea cu efortul oficialilor americani de a gasi un raspuns adecvat la testul efectuat de Iran pe 10 octombrie cu o racheta balistica, care a incalcat rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU.

Testul a sporit ingrijorarile congresmenilor americani cu privire la acordul nuclear international prin care Iranul a acceptat sa renunte la programul sau nuclear in schimbul reducerii sanctiunilor economice occidentale.

Riki Ellison, fondatorul organizatiei nonprofit Missile Defense Advocacy Alliance, a declarat ca testul de succes al sistemului Aegis Ashore, efectuat saptamana trecuta in largul coastelor din Hawaii, a deschis calea evenimentului de vineri.

"Acest sistem este acum pregatit sa apere sudul Europei de orice amenintare specifica din partea Iranului, daca va decide sa continue incalcarea tratatului", a afirmat Ellison.