Ambasada Rusiei in Romania anunta ca vineri seara a primit ultimii 100 de euro din partea unui parlamentar roman si, asa cum a facut si pana acum, a transferat aceasta suma in fondul pentru achizitia operei Cumintenia Pamantului.

"In seara zilei de 30 septembrie 2016, Ambasada a primit ultimele 100 de euro din partea unui parlamentar roman. Asa cum am facut pana acum, am transferat aceasta suma de bani in fondul pentru achizitia operei Cumintenia Pamantului a lui Constantin Brancusi. In acelasi timp, dupa cum am inteles, pe 30 septembrie 2016 aceasta actiune s-a finalizat. Prin urmare, va rugam sa luati in considerare ca in cazul in care banii vor ajunge la Ambasada dupa aceasta data noi vom fi nevoiti sa-i donam pentru alte fapte filantropice", spune Ambasada Rusiei in Romania, intr-un mesaj postat marti pe Facebook, potrivit News.ro.

Ambasada Rusiei la Bucuresti a anuntat, in urma cu o saptamana, "o contributie financiara modesta", de 100 de euro, pentru recuperarea de catre statul roman a sculpturii "Cumintenia Pamantului". Anuntul a fost facut pe Facebook, unde ambasada a postat si un videoclip in care se spune ca "armata rusa si armata romana au luptat impreuna, in Primul Razboi Mondial, pentru independenta Romaniei", iar in al Doilea Razboi Mondial "armata sovietica si armata romana au luptat impreuna pentru independenta Europei".

Atat suma de 100 de euro donata, cat si videoclipul au provocat critici vehemente pe retelele de socializare, avand loc inclusiv un protest in fata sediului ambasadei, protest intitulat ”Doneaza un cent pentru Rusia” si care, potrivit organizatorilor, a fost initiat ”ca sa nu ramanem datori asa cum sunt rusii fata de noi cu niste zeci de tone de aur”. Ambasada anunta ca in urma protestului a strans 19,19 lei, 4,41 euro, 0,31 dolari americani, 200 de yeni japonezi si 200 de woni sud-coreeni, iar suma va fi donata in campania privind subscriptia publica nationala pentru achizitia operei Cumintenia Pamantului.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis ca apreciaza contributia Ambasadei Rusiei la recuperarea patrimoniului national romanesc, considerand insa "mai putin explicabila asocierea acestui demers cu un mesaj media care promoveaza o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relatiilor bilaterale, cu atat mai mult cu cat este vorba de un domeniu despre care cea mai in masura sa se pronunte este Comisia comuna de istorici romano-rusa".

Ambasasa Rusiei a receationat vorbind despre “reactie emotionala” si “limbajul de ura” generat de filmul care a insotit anuntul privind donatia pentru Cumintenia Pamantului, punand-o pe seama “sensibilitatii opiniei publice din Romania in ceea ce priveste unele capitole ale istoriei” si exprimandu-si regretul ca un demers umanitar a provocat o reactie controversata si uneori extrem de neprietenoasa.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscriptie nationala ”Brancusi e al meu”, menita sa sustina achizitionarea de catre statul roman a sculpturii Cumintenia Pamantului de Constantin Brancusi, iar suma stransa pana vineri, ziua in care conturile deschise la mai multe banci pentru donatii au fost inchise, este de 1.163.032 de euro.

Premierul Dacian Ciolos a adresat multumiri tuturor celor care au contribuit la procesul de subscriptie publica pentru achizitia sculpturii Cumintenia Pamantului si a anuntat ca Guvernul ia in calcul prelungirea procesului de subscriptie.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri