Astazi, 28 iunie, Ambasada Rusiei in Romania propune “sa sarbatorim impreuna” cedarea Basarabiei de catre Romania in 1940 si “realipirea ei fireasca” la URSS.

Ambasada a folosit initial o poza falsa ca, mai apoi, sa o inlocuiasca – dovada ca monitorizeaza atent tot ce se intampla in online.

“In urma cu 79 de ani, Guvernul URSS, care nu a recunoscut niciodata aderarea Basarabiei la Regatul Romania, a trimis Guvernului roman o nota, oferind „in scopul de a restabili dreptatea, sa se procedeze impreuna cu Romania pentru solutionarea imediata a problemei revenirii Basarabiei la Uniunea Sovietica“. Dupa ce s-a pronuntat acordul partii romane de a-si retrage trupele la 28 iunie 1940, Armata Rosie a intrat nestingherit pe teritoriul Basarabiei si a Bucovinei de Nord.

Analizand, in prezent, motivele care au adus omenirea la tragedia fara precedent al celui de-al Doilea Razboi Mondial, precum si lectiile trase din acesta, ne permitem sa afirmam ca o interpretare eronata a evenimentelor din vara anului 1940 in Basarabia l-a impins pe dictatorul I.Antonescu la decizia care s-a dovedit cu timpul una aproape fatala pentru Romania, si anume „sa se pozitioneze pe latura incorecta a istoriei", prin aderarea la invazia Germaniei naziste in URSS. Consecintele acestui "calcul strategic eronat ", din pacate, sunt, de asemenea, resimtite si in Romania moderna.

Este relevant de mentionat ca cererea sovietica pentru revenirea Basarabiei se bazeaza in totalitate pe normele de drept international din acea epoca, iar Protocolul de la Paris (de la 28.10.1920) cel notoriu, prin care fostii aliati ai Rusiei in cadrul „Antantei“, fara acordul ei, au recunoscut „suveranitatea Romania asupra teritoriului Basarabiei“, niciodata nu a intrat in vigoare datorita refuzului Japoniei de a-l ratifica”.

Ieri, la nici 48 de ore de la reglementarea ride sharing-ului, compania ruseasca YANGO a intrat in Romania. Este, probabil, doar o coincidenta faptul ca Guvernul Dancila a legalizat acest business cu cateva ore inainte.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri