Aproximativ 2.000 de persoane participa, sambata, la Alba Iulia, la manifestarile de Ziua Nationala, intre care si sute de tineri, unii care au scandat pentru unirea Basarabiei cu Romania, iar altii impotriva proiectului de la Rosia Montana si pentru salvarea mineritului din Apuseni.

Manifestarile de la Alba Iulia dedicate Zilei Nationale a Romaniei au inceput, sambata dimineata, in centrul municipiului, unde Prefectura Alba a organizat un ceremonial de depunere de coroane de flori la statuile lui Iuliu Maniu si Ion I.C. Bratianu, dupa ce un ceremonial similar a fost organizat, vineri, de Primaria Alba Iulia, scrie Mediafax.

Printre participantii la ceremonii se afla ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, prefectul de Alba, Flaviu Cozuc, deputatii USL Teodor Atanasiu, Calin Potor si Radu Coclici, dar lipsesc reprezentantii autoritatilor locale, respectiv primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, si presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, ambii membri ai PDL.

De asemenea, la manifestari este prezent fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma, impreuna cu o delegatie a Partidului Social-Democrat al Muncitorilor, al carui lider este.

Ceremoniile au continuat cu depuneri de coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul din Cetatea Alba Iulia, unde au participat atat reprezentantii Prefecturii Alba cat si cei ai Primariei Alba Iulia.

La evenimentele din fata statuii lui Mihai Viteazul numarul participantilor a fost de aproximativ 2.000, intre care sute de tineri, unii care au scandat pentru unirea Basarabiei cu Romania, iar altii impotriva proiectului de la Rosia Montana, dar si pentru salvarea mineritului din Apuseni.

Primii dintre tineri, in special studenti romani si basarabeni, au scandat lozinci precum "Traiasca, traiasca si infloreasca, Ardealul, Moldova si Tara Romaneasca", "Basarabia e Romania", "Romania, nu uita, Basarabia e a ta" si "O dorinta singura - Romania libera" si au pancarte cu tricolorul Romaniei si mesajul "Basarabia e Romania".

Cel de-al doilea grup de tineri, printre care si cativa localnici din Rosia Montana, au afisat pancarte cu mesajele "Salvati Rosia Montana", "Vrem proiecte durabile, nu acceptam poluare", "Indiferenta ucide. Spuneti Nu cianurii. Pastrati Apusenii curati si bogati" si "Aurul Apusenilor nu e al Cotrocenilor".

Ei i-au indemnat pe ceilalti participanti sa se opuna proiectului de la Rosia Montana. Tinerii, care s-au manifestat zgomotos, au intrat la un moment dat in conflict cu un barbat care le-a reprosat ca protesteaza tocmai de Ziua Nationala, fiind nevoie de interventia jandarmilor pentru calmarea spiritelor.

Cativa tineri, participanti la ceremonii, poarta masti de gaze pe fata, iar doi sunt imbracati in mire si mireasa, "mirele" purtand o masca pe fata si o panglica alba pe care scrie "Ponta", iar "mireasa" este machiata astfel incat sa arate morbid si poarta o panglica pe care scrie "Cianura".

Programul manifestarilor organizate la Alba Iulia pentru a marca Ziua Nationala cuprinde si un ceremonial special organizat in fiecare an si in cadrul caruia autoritatile locale primesc, simbolic, in Sala Unirii, mesajele soliilor din Cetatile de Scaun ale Unirii.

Tinerii care protesteaza fata de proiectul de la Rosia Montana s-au adunat in fata Salii Unirii, insa nu li s-a permis accesul inauntru si au inceput sa scandeze "Vrem cianura pentru Prefectura", "Hotii sunt in sala, patriotii afara".

La ora transmiterii acestei stiri, ei canta si bat din tobe: "Lasati aurul la moti, le sade bine asa, sa ne asculte Romania si sa salvam Rosia".

In jurul amiezii, in Catedrala Reintregirii din Alba Iulia va fi oficiata o slujba Te Deum de catre un sobor de ierarhi si preoti ortodocsi in frunte cu arhiepiscopul de Alba Iulia IPS Irineu.

In jurul orei 14.00, in Piata Cetatii, oficialitatile si participantii se vor prinde in Hora Unirii, apoi va avea loc un spectacol de muzica populara si patriotica.

Manifestarile de la Alba Iulia se vor incheia, sambata seara, cu focuri de artificii, parada facliilor si un concert in aer liber sustinut de Stefan Stan.

Oamenii care vor lua parte la aceste manifestari vor primi fasole cu carnati si vin fiert, care vor fi distribuite la doua corturi amenajate in Parcul Cetatii din municipiu.

Autoritatile locale au pregatit aproximativ 3.500 de portii de mancare si vin care vor fi distribuite in cadrul "mesei populare".

Costurile manifestarilor de la Alba Iulia dedicate Zilei Nationale se ridica la aproximativ 200.000 de lei, banii fiind alocati din bugetul Primariei Alba Iulia si al Consiliului Judetean, in conditiile in care Guvernul nu a alocat fonduri.

Programul manifestarilor de la Alba Iulia a fost incert pana in urma cu cateva zile, deoarece Guvernul nu a alocat bani pentru organizarea acestora, asa cum a facut in anii precedenti. Premierul Victor Ponta declara ca daca primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, cere pentru manifestarile de 1 Decembrie de trei ori mai mult decat in Capitala, inseamna ca aceasta suma este cu "comision" si nu va acorda bani publici pentru "afaceri de partid".

Anul trecut, autoritatile din Alba au primit de la Guvern 800.000 de lei pentru a organiza manifestarile dedicate Zilei Nationale a Romaniei, jumatate din suma fiind alocata Primariei Alba Iulia, iar cealalta jumatate Prefecturii Alba. Cea mai mare suma a fost primita in 2008, in timpul Guvernului Tariceanu, cand pentru manifestarile de la Alba Iulia s-au alocat 2,2 milioane de lei, iar cea mai mica in 2001, cand s-au primit doar 350.000 de lei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
4.000 de militari vor participa la parada de Ziua Nationala
Setari Cookie-uri