Ambasada Romaniei de la Sofia estimeaza, pe baza apelurilor telefonice, ca numarul romanilor afectatii de inundatiile de pe litoralul bulgaresc este de aproximativ 1.000 de persoane, a precizat Ministerul de Externe.

"Ambasada Romaniei la Sofia a fost contactata de mai multi cetateni romani aflati pe litoralul bulgaresc care au prezentat situatia dificila in care se afla in statiunea Albena, care a fost cea mai afectata de inundatii. Nu exista date oficiale privind numarul turistilor romani aflati in aceasta statiune, insa dupa estimarile misiunii diplomatice, efectuate pe baza apelurilor telefonice, numarul acestora ar putea fi de aproximativ 1.000 de persoane", se arata in raspunsul MAE.

Potrivit Ministerului de Externe, din datele obtinute de la autoritatile bulgare rezulta ca printre victime nu sunt cetateni romani. Un reprezentant al ambasadei (consulul onorific al Romaniei la Burgas) se afla deja la fata locului pentru acordarea asistentei consulare cetatenilor romani din Albena, urmand ca alti doi reprezentanti ai misiunii diplomatice sa ajunga in cel mai scurt timp. MAE ii informeaza pe cetatenii romani aflati in situatii deosebite in statiunile bulgaresti afectate de recentele inundatii pot apela telefonul de urgenta al ambasadei: 00359 879 440 758.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani sa manifeste prudenta daca se afla sau se deplaseaza pe teritoriul Bulgariei si sa consulte site-urile de specialitate si pagina de internet mae.ro pentru informatii actualizate. In ultimele doua zile, orasul bulgar Varna si alte localitati din Bulgaria, intre care si statiunea Albena, au fost grav afectate de inundatiile puternice care s-au inregistrat in zona in urma ploilor toerntiale si a scurgerilor de pe versanti, cel putin zece persoane pierzandu-si viata din cauza apelor revarsate.

Turistii romani aflati pe litoralul bulgaresc, in regiunea Albena, acuza autoritatile straine ca nu ii ajuta sa plece acasa, dupa ce statiunea a fost grav afectata de inundatii, romanii reclamand ca au fost evacuati doar cetatenii rusi si germani, in timp ce romanii s-au ajutat intre ei. Potrivit Elizei Panait, o turista din Buzau surprinsa de inundatii in statiunea Albena, in timpul unui sejur la un hotel, in regim all inclusiv, romanii au fost abandonati de catre autoritatile bulgare, dupa ce hotelul respectivsi alte cinci unitati hoteliere din zona, au fost afectate de inundatii. Panait a spus ca in zona ar fi zeci de romani, multi dintre ei cu masinile distruse de apa si mal.

Eliza Panait a declarat, sambata, ca multi dintre turistii romani aflati in Albena nu pot parasi statiunea, iar autoritatile nu ii ajuta cu nimic. Panait spune ca turistii au cerut autoritatilor, contra cost, o platforma pe care sa-si urce masinile si cu care sa poata parasi zona afectata de inundatii, insa au fost refuzati.

”Nu a venit nimeni sa vorbeasca cu noi, sa ne spuna daca putem iesi din hotel, sunt romani disperati, care nu pot pleca de aici. Sunt multi romani aici, sunt copii, situatia e disperara, s-a rupt si faleza, restaurantul este distrus. Sunt buzoieni care nu pot pleca pentru ca au masinile acoperite cu apa, au autoturismele distruse de malul care a intrat pana la scaune, a fost apa de un metru si 20 de centimetri, iar bulgarii si-au batut joc de noi”, a declarat Eliza Panait, turista din Albena.

Sursa citata a adaugat ca inundatiile au cuprins zona dupa ploile abundente care s-au inregistrat in noaptea de joi spre vineri. Apa si aluviunile care s-au revarsat din padure, dar si dintr-un rau care s-ar afla in zona au distrus masinile turistilor, restaurantele aflate la subsolurile hotelurilor, un hotel fiind rupt in doua, iar turistii fiind evacuati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri