Potrivit unui raport elaborat de organizatia Reporteri fara Frontiere (RSF), 67 de jurnalisti au murit in timpul exercitarii activitatilor in acest an, iar alti 43 au decedat in circumstate care au ramas neclare. Organizatia a subliniat ca 27 de "jurnalisti nonprofesionisti" si alti sapte angajati din presa au fost de asemenea ucisi, scrie Mediafax.

Potrivit Comitetului pentru Protectia Jurnalistilor (CPJ), numarul de crime confirmate este 69. Raportul anual publicat de RSF a subliniat rolul din ce in ce mai mare pe care il au "gruparile nonstatale", cum ar fi Stat Islamic, in comiterea actelor de violenta impotriva jurnalistilor.

Potrivit organizatiei, in timp ce in anul 2014 doua-treimi dintre jurnalistii ucisi au murit in zone de razboi, o pondere aproape egala de jurnalisti au fost asasinati in tari considerate ca aflandu-se in stare de pace in anul 2015.

"Crearea unui mecanism specific pentru aplicarea dreptului international cu privire la protectia jurnalistilor este absolut esentiala", a declarat secretarul general al RSF, Christophe Deloire. "Gruparile nonstatale comit atrocitati in timp ce prea multe guverne nu isi respecta obligatiile in conformitate cu dreptul international", a adaugat acesta.

Citeste si:

Deloire a mai precizat ca ar trebui numit "fara intarziere" un reprezentant special al secretarului general al ONU pentru siguranta jurnalistilor.

Potrivit raportului RSF, Siria si Irak sunt cele mai periculoase locuri din lume pentru jurnalisti. CPJ a confirmat ca Siria este locul cel mai periculos de desfasurare a activitatii pentru jurnalisti.

In cele doua rapoarte, Franta ocupa locul al treilea in aceasta clasificare. Opt jurnalisti au fost ucisi in atacul lansat asupra redactiei Charlie Hebdo pe data de 7 ianuarie 2015.

Alte tari in care au fost inregistrate multe decese ale jurnalistilor sunt Bangladesh, unde moartea a patru blogeri si a unui editor au fost atribuite gruparilor extremiste, Sudanul de Sud, unde cinci jurnalisti si un oficial local au fost ucisi de un barbat inarmat, si Yemen, unde au murit cel putin cinci jurnalisti in 2015.

Sursa foto: KANIN.studio/Shutterstock