"Secretarul general este profund ingrijorat de vestile recente privind uciderea unor figuri proeminente din Ucraina, printre care Oleg Kalasnikov si Oles Buzin", se arata intr-un comunicat al Biroului lui Ban Ki-moon, noteaza Mediafax. ONU ia nota de afirmatiile presedintelui ucrainean Petro Porosenko privind necesitatea investigarii ambelor asasinate si face apel ca "aceste crime sa fie anchetate imediat", potrivit comunicatului.

Anchetarea acestor asasinate "este esentiala pentru asigurarea suprematiei legii" in Ucraina, a subliniat Ban Ki-moon. Un jurnalist ucrainean conoscut pentru pozitiile proruse a fost impuscat mortal, joi, la Kiev.

Oles Buzin, care avea 45 de ani, a fost impuscat dintr-o masina, a declarat ministrul ucrainean de Interne, Anton Herascenko. Asasinatul a intervenit la o zi dupa ce politicianul ucrainean Oleg Kalasnikov, un aliat al fostului presedinte Viktor Ianukovici, a fost ucis miercuri la Kiev.

Citeste si:

Potrivit lui Herascenko, cele doua crime ar avea legatura cu implicarea victimelor in miscarea "anti-Maidan", care s-a opus inlaturarii de la putere a lui Ianukovici in 2014. In plus, Olga Moroz, redactorul-sef al cotidianului ucrainean Netecinski Vestnik, a fost gasita moarta, vineri, la domiciliul sau din regiunea ucraineana Hmelnitki, pe corp existand urme de violenta.

Un alt jurnalist ucrainean, Serghei Suhobok, a fost asasinat la Kiev pe 13 aprilie. Potrivit organizatiei Amnesty International, ultimele asasinate din Ucraina ar putea avea motivatii politice.

Sursa foto: Tanc pe camp / Shutterstock