Ucraina urmeaza sa livreze carne si lactate in Republica Moldova, dupa ce 35 de firme ucrainene cu activitate in domeniul produselor de origine animala au primit permise de export de la autoritatile moldovene, relateaza agentia ucraineana Ukronform in pagina electronica de marti.

Anuntul a fost facut de catre ministrul ucrainean pentru Politici Agricole si Alimentatie Oleksii Pavlenko intr-un mesaj postat pe Facebook.

"Treizeci si cinci de companii ucrainene. Nouasprezece producatori de lactate, 11 de produse din carne, trei de produse din peste si doua companii care produc oua si produse din oua au primit permise", a precizat el.
Permisele, emise catre Agentia pentru securitate alimentara din Republica Moldova, confirma faptul ca produsele ucrainene indeplinesc standardele internationale de calitate, comenteaza Pavlenko.

Kievul face acest anunt in contextul in care Rusia inaspreste sanctiunile pe care le-a impus Ucrainei in sectorul comercial, ca represalii atat fata de sanctiunile pe care ucraineanii le-au impus Moscovei, cat si fata de Acordul de liber-schimb dintre Ucraina si Uniunea Europeana (UE).

Moscova a impus embargouri atat Ucrainei, cat si Republicii Moldova, motivate prin teama ca produse europene ii vor invada piata, dupa ce Republica Moldova si Ucraina au semnat pe 27 iunie 2014 Acorduri de liber-schimb cu Uniunea Europeana.

Moscova urma sa aplice noi tarife exporturilor ucrainene - de la 1 ianuarie, cand a intrat in vigoare Acordul de liber-schimb Ucraina-UE. Rusia a anuntat ca impune un embargo asupra alimentelor ucrainene - tot de la 1 ianuarie -, deoarece Ucraina a introdus pe o lista de sanctiuni numele a numeroase banci rusesti, firme din domeniul Apararii si companii aeriene, in concordanta cu sanctiunile impuse Rusiei de catre UE.
Anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea, in martie 2014, a determinat Bruxellesul sa impuna sanctiuni ample Moscovei.

Uniunea a decis sa prelungeasca aceste sanctiuni pentru o perioada de sase luni - pana la jumatatea lui 2016 -, deoarece prevederile Acordurilor de pace de la Minsk, care vizeaza solutionarea conflictului din estul Ucrainei, nu au fost aduse la indeplinire pana la sfarsitul acestei luni, asa cum s-a stabilit.

Bruxellesul a impus aceste sanctiuni dupa ce separatisti prorusi au preluat controlul asupra unei parti importante a partii de est Ucrainei si si-au declarat independenta fata de Kiev, in 2014. Moscova a trimis armament greu si trupe sa-i ajute, acuza Occidentul - ceea ce rusii dezmint.

Moscova afirma ca zona de liber-schimb aprofundat si cuprinzator (DCFTA) risca sa transforme Ucraina intr-o cale de acces ilicita a exporturilor ieftine UE catre Rusia. Astfel ca a decis sa anuleze conditiile preferentiale acordate exportatorilor ucraineni. Nivelul exporturilor ucrainene catre UE a crescut de la mai putin de 25% in 2012 la aproape 35% in primele sapte luni ale lui 2015, potrivit Financial Times (FT), in timp ce comertul cu Rusia a scazut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri