Piata mondiala de fuziuni si achizitii, nivel record anul trecut de 3.800 MLD. dolari

Piata mondiala de fuziuni si achizitii s-a ridicat anul trecut la nivelul record de 3.800 de miliarde de dolari, depasind precedentul record inregistrat in 2007, inainte de criza financiara, iar companiile par chiar si mai optimiste pentru anul in curs.

Trimestrul al patrulea a fost cel mai aglomerat de anul trecut, in ultimele trei luni ale anului fiind anuntate tranzactii de 1.300 de miliarde de dolari, potrivit calculelor Bloomberg. Totalul pentru un trimestru a trecut, astfel, de pragul de 1.000 de miliarde de dolari pentru prima data incepand din 2007, scrie Mediafax.

Ritmul de pe piata de fuziuni si achizitii va ramane unul accelerat si anul acesta, potrivit unui studiu publicat de EY in luna octombrie. Aproape 60% dintre sefii de companii consultati se asteapta vor sa faca achizitii in urmatoarele 12 luni, fata de 40% cu un an inainte.

Sectorul farmaceutic ar putea conduce si in acest an piata, dupa ce anul trecut a dat cea mai mare tranzactie, fuziunea de 160 de miliarde de dolari dintre Pfizer si Allergan.

Astfel, compania Shire este in negocieri avansate pentru preluarea Baxalta printr-o tranzactie de 32 de miliarde de dolari, au declarat surse apropiate situatiei. Un anunt ar putea fi facut chiar din aceasta saptamana.

Citeste si:
Cantitatea de gaze livrate Europei de Gazprom a depasit deja nivelul
Cantitatea de gaze livrate...
Citeste si:
Primele semne de sarcina
Primele semne de sarcina

Activitatea din acest an ar putea viza sectoarele care au nevoie de achizitii din cauza concurentei puternice si a incetinirii cresterii, precum telecomunicatii, tehnologie si sanatate, a declarat Paulo Pereira, partener la firma de consultanta financiara Perella Weinberg Partners, din Londra.

Orange, cel mai mare operator telecom din Franta, a anuntat marti ca se afla in discutii preliminare pentru preluarea diviziei de telefonie mobila a grupului Bouygues. De asemenea, este asteptata o accelerare si pe piata fuziunilor si achizitiilor din sectorul bancar, odata cu clarificarea situatiei privind reglementarile si cerintele de capital, precum standardele stabilite de comitetul Basel pentru supraveghere bancara, a spus Pereira.

In cursul anului trecut, companiile din sectorul bunurilor de consum, precum producatorii de medicamente si cei de bauturi racoritoare, au totalizat cea mai mare parte a tranzactiilor, aproximativ 1.000 de miliarde de dolari, printre acestea fiind Pfizer-Allergan si achizitia SABMiller de catre Anheuser-Busch InBev pentru circa 107 miliarde de dolari.

Acestea au fost urmate de tranzactii de 751 miliarde de dolari in sectorul financiar si de 447 miliarde de dolari in randul companiilor industriale.

Citeste si:
Fondul Proprietatea vinde 1,7 mld. acțiuni OMV Petrom
Fondul Proprietatea vinde 1,7...

Sursa foto: Shutterstock.com


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri