In 2017, piata globala de medicamente pe baza de prescriptie medicala se estimeaza ca a crescut cu 0,8%, ajungand la 810 miliarde dolari, si se asteapta sa creasca cu 6%, adica 1.050 miliarde dolari, pana in 2022. Se estimeaza ca in 2018 veniturile din medicamentele pe baza de prescriptie medicala vor ajunge la 811 miliarde dolari. Veniturile totale generate de primele 20 cele mai vandute medicamente din lume sunt de aproximativ 135 miliarde dolari si reprezinta 16,65% din piata globala.

Cele mai vandute 20 de medicamente din lume sunt produse de 15 mari companii farmaceutice. Mai multe din aceasta lista de medicamente sunt utilizate in principal pentru tratamentul cancerului, diabetului, tulburarilor inflamatorii si infectiilor cu HIV sau VHC, potrivit Igeahub.

Un raport realizat de Reuters prevede ca vor fi cresteri anuale ale preturilor de la 8% la 11%, iar preturile nete vor creste intre 2% si 5%, asteptandu-se, totodata, la o medie de 45 lansari noi de medicamente in fiecare an pana in 2022. De asemenea, raportul sugereaza ca cresterile preturilor vor fi partial compensate de un nivel ridicat de medicamente care isi pierd brevetul si, inclusiv, efectul anticipat al biosimilarelor.

20. Stelara (Ustekinumab) - 4,01 mld dolari

Vanzarile medicamentului Stelara au crescut cu aproximativ 24%, atingand venituri de 4,01 miliarde dolari in 2017. Acesta este produs de compania americana Johnson & Johnson si este folosit pentru tratarea psoriazului. Medicamentul a inregistrat cresteri in ultimii doi ani datorita majorarii valomului in SUA si extinderii produsului pe piete emergente din intreaga lume.

19. Tecfidera (Dimethyl fumarate) - 4,21 mld dolari

Tecfidera a ajuns la venituri de 4,21 miliarde dolari anul trecut, in crestere cu 6% fata de anul precedent. Medicamentul este produs de producatorul american Biogen si este utilizat pentru tratarea sclerozei multiple.

18. Advair / Seretide (Fluticasone si Sameterol) - 4,36 mld dolari

Advair a atins o rata de crestere de 0,69% in 2017, inregistrand venituri de 4,36 miliarde dolari. Advair este produs de GlaxoSmithKline (UK) si indicat in tratamentul astmului si tratamentul BPOC. Vanzarile acestui medicament se asteapta sa scada, dat fiind ca brevetul a expirat in 2016.

17. Harvoni (Ledipasvir / sofosbuvir) - 4,37 mld dolari

Harvoni a generat venituri la nivel global de 4,37 miliarde dolari in 2017, fiind un declin urias de 51,87 fata de anul precedent. Acest produs al companiei Gilead Sciences este indicat in tratamentul infectiei cu HCV / HIV. Brevetele valabil pana in 2030 va contribui la cresterea generala a companiei, care va compensa partial pierderile din ultimii ani.

16. Lyrica (Pregabalin) - 4,51 mld dolari

Lyrica a obtinut venituri in valoare de 4,51 miliarde dolari in 2017, in scadere cu 9,25% fata de anul precedent. Produsul ii apartine companiei farmaceutice Pfizer, careia ii expira brevetul in 2018. Lyrica este folosit in cea mai mare parte pentru durerea neuropatica asociata cu neuropatia periferica diabetica, fibromialgia si afectiuni ale maduvei spinarii.

15. Neulasta / Peglasta Neupogen / Gran (Pegfilgrastim si Filgrastim) - 4,56 mld dolari

Medicamenul Neulasta a avut anul trecut vanzari de 4,56 miliarde dolari, in scadere cu 2,97 fata de anul precedent. Acesta este produs de Amgen (SUA) si Kyowa Hakko Kirin (Japonia) si este utilizat pentru a reduce incidenta infectiilor in timpul tratamentul pentru cancer.

14. Opdivo (Nivolumab) - 4,95 mld dolari

Opdivo a atins o rata de crestere de aproximativ 31% si a inregistrat venituri de 4,95 miliarde dolari in 2017. Medicamentul face parte din portofoliul companiei Bristol-Myers Squibb si este indicat pentru tratementul cancerului.

13. Prevnar 13 / Prevener (vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valente) - 5,6 mld dolari

Prevener a generat anul trecut venituri de 5,6 miliarde dolari, in scadere cu 2,14% fata de 2016. Acesta este produs de compania americana Pfizer.

12. Lantus (insulina glargina) - 5,65 mld dolari

Veniturile generate de Lantus, produs de Sanofi, au fost anul trecut de 5,65 miliarde dolari, in scadere cu 6,61% fata de anul precedent. Acesta a fost cel mai vandut medicament pentru diabet din lume, insa dupa ce brevetul a expirat, a inceput sa piarda cota de piata.

11. Januvia / Janumet (Sitagliptin) - 5,9 mld dolari

La nivel global, vanzarile produsului Januvia au scazut cu 3,43% si au ajuns la 5,9 miliarde dolari in 2017. Produsul se afla in portofoliul comapniei americane Merck & Co si se utilizeaza pentru tratamentul diabetului de tip II.

10. Xarelto (Rivaroxaban) - 6,54 mld dolari

Xareltoa atins anul trecut o crestere de aproximativ 21% si a reusit sa obtina venituri de 6,54 miliarde dolari in 2017. Acest anticoagulant este fabricat de Bayer si Johnson & Johnson.

9. Remicade (Infliximab) - 7,16 mld dolari

In 2017, vanzarile Remicade au scazut cu 8,55% si au ajuns la 7,16 miliarde dolari. Produsul a inceput sa piarda din venituri din 2015, cand companiile producatoare Johnson & Johnson si Merck & Co au pierdut exclusivitattea pe principalele piete europene. Meedicamentul este indicat in cazul afectiunilor autoimune.

8. Avastin (Bevacizumab) - 7,21 mld dolari

Avastin a inregistrat anul trecut vanzari globale de 7,21 miliarde dolari, in crestere cu 10,75% fata de anul precedent. Vanzarile au continuat sa creasca puternic pe piata mondiala, in special in China, dupa ce medicamentul a primit aprobare pentru tratamentul cancerului pulmonar. Avastin este fabricat de Roche si este indicat in principal pentru tratarea cancerului colorectal, mamar, pulmonar, rinichi, col uterin si ovarian.

7. Eliquis (Apixaban) - 7,4 mld dolari

Vanzarile Eliquis au crescut anul trecut cu 121,55%, atingand venituri de 7,4 miliarde dolari. Cresterea veniturilor se datoreaza cererei ridicate pe piata. Acesta este produs de Bristol-Myers squibb si Pfizer si este indicat pentru tratamentul fibrilatiei atriale si a trombozei venoase profunde.

6. Herceptin (Trastuzumab) - 7,55 mld dolari

Medciamentul Herceptin a ajuns anul trecut la vanzari de 7,55 miliarde dolari, in crestere cu aproape 16% fata de anul precedent. Herceptin este un alt produs din portofoliul Roche si este utilizat in primul rand pentru tratamentul cancerului de san si gastric.

5. Enbrel (Etanercept) - 7,98 mld dolari

Veniturile anuale generate de Enbrel au scazut cu 10,03%, dar cu toate acestea se afla pe locul 5 in topul celor mai vandute medicamente din lume, cu 7,98 miliarde dolari in 2017. Acesta este comercializat de catre companiile Amgen si Pfizer, fiind un alt medicament pentru afectiuni autoimune.

4. Rituxan (Rituximab, MabThera) - 8,11 mld dolari

Rituxan ocupa locul 4 in topul celor mai vandute medicamente pe baza de prescriptie medicala din lume datorita veniturilor in valoare de 8,11 miliarde dolari in 2017, venituri mai mici cu 5,47% comparativ cu rezultatele obtinute in 2016. Produsul se gaseste in portofoliile companiilor Biogen si Roche si este indicat in tratamentul de cancer.

3. Revlimid (Lenalidomide) - 8,19 mld dolari

Veniturile Revlimid au crescut anul trecut cu 17,5% si au ajuns la 8,19 miliarde dolari la nivel global. Revlimid este produs de Celgene si este folosit in tratamentul mielomului multilplu.

2. Eylea (Aflibercept) - 8,23 mld dolari

Eylea ocupa locul doi in lista celor mai vandute medicamente fara prescriptie medicala din lume in 2017, atingand venituri de 8,23 miliarde dolari, in crestere cu aproape 63% fata de anul precedent.

1. Humira (Adalimumab) - 18,43 mld dolari

Humira este cel mai vandut medicament pe baza de prescriptie medicala din lume, cu vanzari de 18,43 miliarde dolari in 2017, in crestere cu 14,6% fata de anul precedent. Humira este fabricat de AbbVie (SUA) si este indicat pentru tratamentul bolilor autoimune. Brevetul produsului a expirat in SUA in 2016 si va expira in Europa anul acesta, creand oportunitati competitive pentru producatorii de generice.

Sursa foto: Shutterstock / Bukhta Yurii

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri