"Polonezii merita mai mult respect", a subliniat premierul ungar.

Orban a vorbit de asemenea despre nevoia de a amenda tratatul fundamental al UE. El a apreciat ca "Bruxellismul" este o metoda ascunsa de a retrage din puterea statelor membre. De fiecare data cand apare o problema in UE, reflexul initial este ca "e necesara o solutie europeana, haideti sa retragem din puterea" statelor membre. Acest tip de "Bruxellism" nu poate fi corectat fara amendarea tratatului fundamental, a subliniat Viktor Orban.

Comisia Europeana va dezbate situatia statului de drept in Polonia pe 13 ianuarie, fiind prima etapa a declansarii unei posibile proceduri de sanctionare, dupa ce Parlamentul polonez a adoptat o lege care supune mass-media publice controlului guvernului conservator aflat la putere.

Decizia CE vine in urma sesizarii facute de comisarul german al UE, Gunther Oettinger, care a acuzat Polonia de incalcarea unor valori fundamentale comune ale UE privind libertatea presei.

Citeste si:

Partidul Lege si Justitie (PiS), care a castigat alegerile generale desfasurate pe 25 octombrie in Polonia si guverneaza singur, are relatii apropiate de multi ani cu partidul conservator Fidesz, al lui Viktor Orban.

De altfel, potrivit paginii electronice a postului Radio Polonia, premierul ungar a efectuat miercuri o calatorie neoficiala in Polonia, unde avea programate intalniri cu liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, si cu premierul polonez, Beata Szydlo.

Sursa foto: Shutterstock / Viktor Orban