19 Septembrie 2006

Rusia retrage grupului Shell licenta de functionare



Dupa ce amenintase gigantii petrolieri Shell, ExxonMobil si Total cu retragerea licentelor de functinoare, autoritatile ruse au hotarat aseara sa retraga licenta de exploatare a grupului Shell

Ministerul rus al Resurselor Naturale a anuntat ieri ca a retras grupului petrolier anglo-olandez Royal Dutch Shell PLC autorizatia de a demara cea de a doua etapa a proiectului Sahalin 2, invocand in sprijinul deciziei sale nerespectarea de catre Shell a normelor de protejare a mediului inconjurator, informeaza Rompres. Anterior, Parchetul general rus a anulat "expertiza ecologica" care dadea grupului Shell unda verde pentru a dezvolta proiectul Sahalin 2 din Extremul Orient rus.

"Suntem obligati sa aplica decizia Parchetului general", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Resurselor naturale, Rinat Guizatulin. Prin aceasta decizie, Ministerul rus al Resurselor naturale a reluat de facto controlul intr-un dosar spinos, desi un tribunal moscovit ar urma sa examineze la data de 21 septembrie o plangere referitore la incalcarea normelor de mediu.

Parchetul general rus a considerat ca Shell nu a furnizat celor care urmau sa realizeze expertiza ecologica documente complete si suficient aprofundate. in plus, Parchetul considera ca Shell nu a prezentat garantii minime, din punct de vedere al normelor seismice, pentru constructia infrastructurilor sale. Proiectul Sahalin 2 este detinut in proportie de 55% de Shell, restul actiunilor fiind controlate de doua companii japoneze Mitsui si Mitsubishi, in proportie de 25 si respectiv 20%.

In dimineata zilei de luni Ministerul rus al Resurselor naturale a avertizat ca ar putea retrage licentele de exploatare acordate unor mari companii petroliere straine care doresc sa demareze trei importante proiecte in Rusia, Shell pentru Sahalin 2, ExxonMobil pentru Sahalin 1 si Total pentru Khariaga.



Citeste si