Testul efectuat pe 6 ianuarie de catre Coreea de Nord a declansat un val de condamnari internationale si de amenintari cu noi sanctiuni ONU, conform Mediafax.

"China s-a declarat dispusa sa ia parte la adoptarea unei rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la impunerea unor sanctiuni", a declarat pentru presa sefa delegatiei sud-coreene Yoon Soon-ku.

"China a repetat ca respinge in intregime programul nuclear si testele nucleare nord-coreene, China stie ca daca hotararea sa nu se traduce in actiuni efective, necesare, nu vom putea impiedica un al cincilea, eventual un saselea test nuclear", a adaugat ea.

China este principalul aliat diplomatic al Coreei de Nord si sustinatorul ei economic. Insa relatiile dintre cele doua tari s-au tensionat in ultima perioada, rabdarea Beijingului erodandu-se in fata provocarilor Phenianului si refuzului regimului stalinist de a-si opri programul nuclear.

Citeste si:

Potrivit unor analisti, Beijingul este afectat de teama sa de a vedea Coreea de Nord prabusindu-se si aparitiei, la frontiera sa, a unei Corei reunificate, aliate cu Statele Unite.

Secretarul de Stat american John Kerry a criticat strategia Beijingului si a reclamat intensificarea presiunilor chineze, apreciind ca "nu se poate continua ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic".

Phenianul a afirmat ca dispozitivul testat pe 6 ianuarie este o bomba cu hidrogen, mult mai puternica decat o bomba nucleara obisnuita, o revendicare pusa la indoiala de numerosi experti.

Sursa foto: curraheeshutter / Shutterstock