John Kerry anunta ca Iranul si-a indeplinit obligatiile fata de Agentia Internationala pentru Energie Nucleara (AIEA) si ca a dispus ca sanctiunile economice impuse de Statele Unite Iranului in dosarul nuclear sa fie ridicate. Secretarul de Stat american afirma, citat intr-un comunicat, ca dispozitiile cu privire la ridicarea sanctiunilor din acordul istoric incheiat cu Iranul sunt acum in vigoare.

Presedintele Barack Obama i-a delagat lui Kerry autoritatea de a lua aceasta decizie. Comunicatul a fost emis dupa ce AIEA a stabilit ca Iranul si-a indeplinit obligatiile asumate prin acord de a-si limita programul nuclear in schimbul ridicarii sanctiunilor.

Si Federica Mogherini anunta ridicarea sanctiunilor impuse Iranului de Occident

Sanctiunile impuse de catre Uniunea Europeana si Statele Unite Iranului in sectoarele economic si financiar sunt ridicate, iar acordul in dosarul nuclear cu Republica islamica intra in vigoare, anunta sefa diplomatiei europene Federica Mogherini din partea a sase mari puteri, transmite DPA online.

"Astazi (sambata) este Ziua Implementarii Planului global de actiune comuna", a declarat sambata Federica Mogherini la Viena, referindu-se la acordul incheiat in iulie de Iran cu sase mari puteri.

Citeste si:

Iranul indeplineste obligatiile prevazute de acordul in dosarul nuclear

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) anunta ca Iranul a finalizat masurile necesare in vederea inceperii implementarii acordului in dosarul nuclear, deschizand astfel calea ridicarii sanctiunilor internationale, transmite BBC News online. Directorul general al Agentiei Yukiya Amano a declarat ca este "o zi importanta pentru comunitatea internationala".

Inspectorii agentiei au verificat pe teren ca Iranul a intreprins masurile necesare, a spus el. Un acord intre Iran si marile puteri ale lumii a fost incheiat in iulie anul trecut. Ridicarea sanctiunilor va debloca bunuri in valoare de miliarde de dolari si va permite vanzarea petrolului iranian pe pietele internationale.

In cadrul acordului, Iranul a fost nevoit sa reduca numarul centrifugelor si sa dezafecteze un reactor cu apa grea de la instalatia nucleara de langa orasul Arak. Ambele puteau fi folosite pentru crearea de armament nuclear.

Iranul a afirmat intotdeauna ca programul sau nuclear este pasnic, insa cei care se opun acordului - de exemplu republicanii americani - apreciaza ca acesta este insuficient pentru a oferi asigurari ca Teheranul nu va dezvolta bomba nucleara.

Sursa foto: Photoreporter / Shutterstock