Cantitatile de energie electrica produsa in centrale nucleare se afla de un deceniu in declin. Accentul pus pe energii regenerabile, riscurile si problemele ridicate de deseurile radioactive au determinat stoparea mai multor proiecte de construire de noi reactoare nucleare in Europa.

In Europa, 14 state au in functiune centrale nuclearelectrice: Belgia, Bulgaria, Cehia, Germania, Spania, Franta, Ungaria, Olanda, Romania, Slovacia, Slovenia, Finlanda, Suedia si Marea Britanie, conform Adevarul Financiar.

Productia totala de energie obtinuta in reactoare nucleare in UE a fost in 2014, conform datelor furnizate de Eurostat, de 223 milioane de tone echivalent petrol, in scadere cu 4,8% fata de 2009.

Cea mai mare parte a energiei produse de reactoarele nucleare este folosita pentru generarea de electricitate: 876,3 TWh, in crestere cu 10,2% fata de anul 1990, ceea ce inseamna o crestere de 0,43% pe an.

Insa, asa cum specifica Eurostat, in ultimii 25 de ani se remarca doua tendinte in cazul utilizarii energiei nucleare: din 1990 pana in 2004 s-a infregistrat o crestere puternica a productiei de energie electrica in reactoare nucleare, de 23%, atingandu-se un varf al productiei de peste 1.000 TWh in 2004. Pentru ca dupa 2004, productia totala din centralele nucelarelectrice sa scada cu 13,1%.

Cel mai mare producator de energie electrica provenita din reactoare nucleare este de departe Franta, care reprezinta aproape jumatate din totalul UE, urmata de Germania (11,1%), Suedia (7,4%), Marea Britanie (7,3%) si Spania (6,5%). Cele cinci state conteaza pentru 82% din totalul productiei centralelor nucleare din UE.

Citeste articolul integral pe Adevarul Financiar.

Sursa foto: TTstudio / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Croatia preia presedintia UE