Protestatarii s-au adunat in fata cladirii Parlamentului ungar, acuzand ca reformele respective fac parte din procesul de centralizare a lui Orban din ultimii sase ani prin care mass-media publice si alte institutii de stat au fost plasate sub controlul guvernului. Printre solicitarile profesorilor se numara reducerea numarului de ore si oferirea posibilitatii de a alege operele care sa se studieze la clasa, fiind cateva dintre masurile impuse de guvernul ungar in domeniul educatiei, potrivit Mediafax.

"Este ultima sansa noastra sansa pentru a ne asigura ca ai nostri copii traiesc intr-o tara normala in care primesc o educatie de calitate in loc de haosul care are loc acum", a declarat un protestatar, Katalin Egressy, in varsta de 46 ani, care are patru copii. Marta, o fosta profesoara de limba engleza, mama a trei copii, a explicat ca a venit sa protesteze pentru ca viitorul copiilor ei se afla in joc. "Situatia se inrautateste pe zi ce trece, cresterea numarului de ore obligatorii ii copleseste pe profesori si nu sunt de acord nici cu textele scolare obligatorii", a declarat aceasta, acompaniata la proteste de fiul sau in varsta de trei ani.

Guvernul lui Orban a preluat controlul scolilor de la autoritatile locale in urma cu trei ani si un comitet national se ocupa de reglementarea sistemului educational in prezent. Primul protest fata de reformele impuse de guvernul lui Orban in sistemul educational a avut loc saptamana trecuta in orasul Miskolc, din nordul tarii, iar profesorii de o scoala din oras au initial o petitie in care solicita guvernului ungar sa restaureze scolilor autonomia. Ca reactie la aceste demonstratii si critici, guvernul l-a inlocuit pe secretarul de stat al educatiei si a lansat negocieri cu profesorii. Partidul Fidesz al lui Orban se afla in fruntea sondajelor alegatorilor dupa ce a luat masuri drastice anul trecut fata de criza imigrantilor din Europa.

Sursa foto: Aleksei Lazukov / Shutterstock