Gradul de coruptie din Mexic este unul ridicat in conditiile in care chiar presedintele, sotia acestuia si ministrul de Finante sunt implicati intr-un conflict de interese generat de achizitionarea unor locuinte prin contractori guvernamentali. Suveranul pontif a lansat un apel si papei din Mexic sa aiba un rol mai activ in lupta contra traficului de droguri, care "devoreaza (tara) ca o metastaza", potrivit Mediafax.

Papa Francisc a indemnat reprezentantii conducerii mexicane, dar si pe papa din Mexic, sa avertizeze traficantii de droguri ca ei nu-i considera buni catolici daca mainile lor "sunt afundate in sange, dar au buzunarele pline de bani murdari si constiinta intunecata". Traficantii de droguri s-au infiltrat printre fortele politiei pe intreg teritoriul tarii si peste 100.000 de persoane au murit in ultimul deceniu din cauza violentelor produse pe fondul traficului si consumului de droguri, iar peste 26.000 de persoane sunt date disparute.

"Experienta ne-a invatat ca de fiecare data cand cautam privilegii sau beneficii pentru unii in detrimentul binelul comun, al tuturor, mai devreme sau mai tarziu, societatea devine un sol fertil pentru coruptie, pentru trafic de droguri, pentru excluderea diferitelor culturi, pentru violenta si trafic de persoane, rapiri si decese", a declarat papa Francisc intr-un discurs adresat presedintelui mexican, guvernului si diplomatilor straini. El a precizat ca liderii mexicani au "o responsabilitate anume", aceea de a lasa in urma coruptia si violentele din tara si de a colucra pentru obtinerea binelui comun.

Citeste si:

Papa Francisc a sosit in Mexic dupa o intalnire istorica in incinta aeroportului din Havana, Cuba, cu patriarhul Chiril, ocazie cu care cei doi lideri religiosi au pledat pentru intensificarea legaturilor celor doua biserici, condamnand conflictele militare, persecutarea crestinilor, secularismul, consumismul si adoptand o pozitie comuna pentru apararea valorilor crestine fundamentale. Suveranul pontif isi va continua calatoria de cinci zile din Mexic, vizitand mai multe orase din tara, urmand sa-si incheie turneul prin vizitarea orasului Ciudad Juarez, unde se va intalni cu rudele victimelor actelor de violenta.

Sursa foto: Drop of Light / shutterstock.com