Odata cu aceasta victorie, Clinton face un pas important catre investitura in alegerile prezidentiale de la 8 noiembrie. "Unii s-au indoit de noi, dar noi nu ne-am indoit niciodata unii de altii", a declarat Clinton in fata sustinatorilor sai, in discursul pe care l-a sustinut dupa victorie, scrie Mediafax.

Ea incerca sa demonstreze ca poate sa-i convinga pe tineri, care s-au raliat "rebeliunii" anti-Wall Street reprezentate de catre senatorul Bernie Sanders din Vermont. Organizarea buna - directorul ei de campanie Robby Mook i-a condus campania in 2008 in acest stat din Vest - i-a permis sa obtina 52,7% din voturile exprimate.

Ea a beneficiat de sustinerea mai multor sindicate, iar in urma unei mobilizari de ultim moment a obtinut victoria in caucusurile organizate in cazinourile din las Vegas, ai caror angajati provin in principal din randul minoritatilor. Clinton a recuperat votul femeilor (57% la 41%), care i-a lipsit in New Hampshire.

Bernie Sanders - care a recuperat spectaculos in sondaje dupa ce la inceputul lui ianuarie era creditat cu 25 de puncte procentuale in urma - a anuntat ca se pregateste pentru competitia "Super Tuesday" de la 1 martie. El a subliniat ca infrangerea sa la o diferenta mica ii aduce totusi un numar substantial de delegati.

Citeste si:

Sondajele efectuate la intrarea la urne (o practica in cazul caucusurilor) au aratat ca el a obtinut majoritatea voturilor latinoamericanilor (54%), un rezultat pus la indoiala de mai multi experti, care noteaza ca Hillary Clinton s-a clasat pe primul loc in comitatul Clark, in care se afla Las Vegasul si o importanta comunitate hispanica.

Urmatoarea etapa a alegerilor primare democrate se desfasoara pe 27 februarie in South Carolina. Multumita popularitatii sale in randul electoratului afroamerican, Clinton pleaca de pozitia de favorita, dupa ce a obtinut sustinerea a doi lideri ai comunitatii - John Lewis, un apropiat al lui Martin Luther King, si senatorul James Clyburn.

Dintre cele 11 state in care au loc alegeri pe 1 martie, cinci se afla in sud, unde minoritatea afroafricana joaca un rol decisiv. Clinton, care are grija sa se pozitioneze aproape de presedintele american Barack Obama, a obtinut 95% din voturile exprimate in cele cinci sectii de votare din Nevada in care sunt majoritaro afroamericanii.

Cursa continua, insa Hillary Clinton a obtinut un avantaj psihologic important in tabara democrata, in contextul in care partidul incepea sa aiba indoieli, comenteaza Le Monde

Sursa foto: Mediafax Foto