Peste 120 de milioane de americani aleg marti al 45-lea presedinte al Statelor Unite dintre democrata Hillary Clinton si republicanul Donald Trump, care au anuntat ca fac campanie pana in ultimul moment, dupa miezul noptii de luni spre marti, relateaza DPA si Reuters.

Clinton si-a adaugat in program ultimul miting din aceasta campanie la miezul noptii de luni spre marti (marti, 7.00, ora Romaniei) in North Carolina, un stat crucial, conform News.ro.

Trump participa la ultimul miting in Michigan, luni, la ora locala 23.00 (marti 6.00, ora Romaniei).

Ei si-au concentrat ultimele mitinguri in state care detin cheia catre presedintie. Invingatorul va fi stabilit in baza voturilor marilor electori (indirect), atribuite in fiecare stat, si nu in baza votului (direct) pentru cel mai popular candidat la nivelul intregii tari.

Trump si-a inceput ultima zi de campanie in Florida, dupa care s-a dus in North Carolina, Pennsylvania, New Hampshire si Michigan.

Clinton a inceput in Pennsylvania, dupa care s-a dus in Michigan, s-a intors in Pennsylvania si apoi s-a dus in North Carolina.

Distanta in sondaje s-a redus in ultimele zile, insa Clinton este considerata in continuare favorita si este creditata cu cele mai mari sanse sa obtina votul a 270 din cei 538 de electori, de care are nevoie pentru invinge in scrutinul prezidential Ea detine un avans de doua puncte procentuale in fata lui Trump, potrivit unei medii a scorurilor obtinute in cele mai importante sondaje de opinie la nivel national.

Lupta este stansa si in statele-cheie, insa democrata are de obtinut un numar mai mic de victorii in aceste state-cheie decat Trump pentru a deveni prima presedinta din istoria americana. Hillary Clinton si Donald Trump au tras ultimele "cartuse" luni, in mitinguri in care au incercat sa-i convinga pe indecisi, in ultima zi a unei campanii prezidentiale de o violenta fara precedent si al carei rezultat, cu o zi inainte de scrutin, ramanea foarte nesigur, relateaza Reuters.

Anchete de opinie o creditau pe candata democrata cu un usor avans, insa fosta Prima Doamna stie ca nu poate sa lase garda jos in fata unui Donald Trump care a elecrizat dezbateri si a dezvaluit, prin stilul sau agresiv, o disensiune profunda, pana acum subiacenta, in natiunea americana.

Cu doar cateva ore inainte de "Election Day", un sondaj Economist-YouGov o credita cu un avans de patru puncte procentuale pe candidata democrata, cu 45% din intentiile de vot, in timp ce proiectul Reuters/State of the Nation ii atribuia 303 mari electori probabili lui Hillary Clinton si 235 lui Donald Trump.

Pentru a-i succede lui Barack Obama in fotoliul de la Casa Alba, unul dintre ei are nevoie de cel putin 270 de mari electori.

Sansele lui Trump vor depinde de rezultatul pe care-l va onbtine in Florida, North Carolina, Ohio si Michigan - unde sondajele ii plaseaza pe cei doi candidati cot la cot -, dar si in Pennsylvania - unde Clinton este creditata cu un avans de trei puncre procentuale. Pentru a obtine victoria, este necesar ca Trump sa iasa invingator in toate aceste state.

In cazul in care Trump pierde in doua dintre statele Florida, Michigan si Pennsylvania, Clinton practic va castiga alegerile. Hillary Clinton si Donald Trump si-au programat mitingurile de luni constienti de necesitatea de a-si face campanie pana la capat.

"CANDIDAT FALS"

Candidata democrata a fost in Pennsylvania si in Michigan inainte sa-si incheie ziua cu un miting anuntat la miezul noptii la Raleigh, in North Carolina.

Donald Trump si-a inceput ziua la Sarasota, in Florida, unde afla cot la cot cu Hillary Clinton. El a fost in North Carolina, in Pennsylvania si in New Hampshire si incheie la Grand Rapids, in Michigan.

Prezicandu-si victoria, miliardarul newyorkez si-a catalogat adversara drept "falsa". "Am obosit sa fim condusi de oameni stupizi", a spus el.

Hillary Clinton l-a acuzat in schimb pe adversarul sau ca alimenteaza disensiunile in tara. Ea a primit din nou, in ultima zi de campanie, sustinerea presedintelui Barack Obama.

Obama, care a vorbit in fata a aproximativ 9.000 de oameni in campusul Universitatii din Michigan, la Ann Arbor, a indemnat tineretul american, care l-a sustinut in 2008 si in 2012, sa voteze cu fostul sau secretar de Stat. El a spus din nou de ce Donald Trump nu este, in opinia sa, absolut deloc calificat sa se instaleze in Biroul Oval - si anume miliardarul este rupt de realitatea tarii.

"In 70 de ani de existenta el n-a dat dovada de niciun respect fata de muncitori. Eu nu cred ca el cunoaste o singura persoana care munceste, in afara de oamenii care-i fac curatenie in hoteluri sau ii tund peluza terenurilor de golf", a spus presedinte american.

Insa dupa opt ani de administratie Obama, Statele Unite se pregatesc sa voteze intr-o tara profund divizata.

Americanii sunt chemati sa aleaga intre doua personaje putin iubite de opinia publica si care au inspirat mai degraba un sentiment de repulsie decat de o miscare de adeziune.

VIZIUNI OPUSE

Pentru Donald Trump, adversara sa democrata este o personalitate "corupta", care ar trebui sa se afle in inchisoare si care incarneaza deriva elitelor de la Washington, colaborarea cu interesele private servite de globalizare si declinul unei Americi care traia in nostalgia unei grandori pierdute.

Pentru Hillary Clinton, rivalul ei este un jongler, un "entertainer", o fosta vedeta de reality-show, al carui temperament sangvinic, lene si personalitate misogina, homofoba, rasista si populista il descalifica sa devina cel mai puternic om din lume.

De o parte, un om de afaceri care nu a demonstrat vreodata ca are stofa unui presedinte, dar care a cristalizat resentimentul surd al unei mari parti a populatiei americane ce se considera abandonata de puterea federala.

De cealalta, o femeie competenta, la curent cu marile dosare actuale, dar care nu a reusit sa se debaraseze vreodata de reputatia de rebela, un pic aroganta si care cultiva gustul secretului, prea putin compatibil cu exigenta unei anumite transparente impuse celui sau celei care candideaza la magistratura suprema.

Cazul mesageriei private pe care a folosit-o pe cand era sefa diplomatiei americane a urmarit-o pana in ultima zi. FBI-ul tocmai a confirmat, duminica, faptul ca nu exista motive s-o urmareasca penal.

Interventia politiei federale in aceasta campanie prezidentiala - sau mai degraba lipsa retinerii impuse de traditie - a bruiat si mai mult reperele si a sfarsit prin a-i debusola pe alegatorii indecisi.

Aproape 24 de milioane de oameni au votat de la anuntul directorului FBI James Comey, saptamana trecuta, cu privire la redeschiderea anchetei. Este vorba de mai mult de jumatate dintre cele 42,5 milioane de voturi exprimate anticipat pana luni dupa-amiaza, potrivit unor date Associated Press.

Doua viziuni radical opuse ale Statelor Unite s-au infruntat, fara ca vreuna dintre ele sa se impuna clar sau sa-si demonstreze pertinenta.

Sursa foto: STILLFX

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri