Studiul realizat de Institutul pentru studierea armamentului utilizat pe timp de conflict (CAR), la solicitarea Uniunii Europene, precizeaza ca 51 de firme din state precum Romania, Austria, Turcia, Brazilia, Rusia, Statele Unite, au produs, au vandut sau au livrat peste 700 de componente utilizate de organizatia terorista Stat Islamic in fabricarea de dispozitive explozibile improvizate, conform Mediafax.

Aceste dispozitive sunt produse in momentul de fata la o "scala cvasi-industriala" de reteaua terorista, care utilizeaza echipamente foarte usor de procurat precum fertilizatori chimici si telefoane mobile, potrivit studiului realizat de CAR, pe o perioada de 20 de luni.

In total, s-a descoperit ca 13 firme din Turcia sunt implicate in furnizarea de astfel de echipamente, fiind tara cu cele mai multe companii implicate, la nivel global, dintre statele luate in considerare in studiul respectiv. Locul urmator este ocupat de India, de unde sapte firme ar fi furnizat astfel de componente organizatiei teroriste.

"Aceste descoperiri confirma ingrijorarile la nivel mondial ca fortele SI din Irak si Siria se autosustin - achizitionand arme si bunuri strategice, precum componente pentru fabricarea dispozitivelor explozibile improvizate, cu usurinta", a sublinita James Bevan, directorul executiv al CAR.

Vanzarea acestor componente ieftine si mult mai usor de procurat, dintre care unele nici nu fac obiectul licentelor de export emise de guvern, este mult mai putin monitorizata si reglementata decat cumpararea de arme.
Studiul arata ca militantii SI pot achizitiona astfel de componente in mai putin de o luna, ceea ce demonstreaza o lipsa de monitorizare a fluxului echipamentelor din partea firmelor producatoare sau livratoare.

Citeste si:

"Companiile au sisteme de contabilitate practice pentru a descoperi unde au plecat bunurile lor si ar putea actiona drept combatanti in aceasta lupta", a avertizat Bevan, adaugand ca guvernul turc a refuzat sa colaboreze cu institutul, astfel ca nu s-a putut determina gradul de eficienta al reglementarilor impuse de Ankara in vederea monitorizarii cursului de intrebuintare a acestor componente.

Reteaua terorista Stat Islamic detine arii vaste din Siria si Irak. Cercetatorii au avut acces la componentele utilizate de Stat Islamic in producerea de bombe prin intermediul militiei kurde siriene YPG, politiei federale irakiene si fortelor guvernului regional din Kurdistan. Componentele au fost recuperate in timpul unor confruntari intense in orasele irakiene al Rabia, Kirkuk, Mosul si Tikrit si orasul sirian Kobani.

Institutul a precizat ca a incercat sa contacteze companiile aflate la originea componentelor, dar acestea nu au raspuns solicitarilor sau au declarat ca nu sunt responsabile de ceea ce s-a intamplat cu respectivele echipamente dupa ce nu au mai fost in custodia lor.

Firme din Brazilia, Austria, Cehia, Olanda, Elvetia, Olanda si Rusia sunt implicate in furnizarea unor astfel de echipamente.

Cele mai multe detonatoare folosite de organizatia terorista au provenit de la sapte companii din India, fiind transportate legal si furnizate unor entitati din Liban si Turcia.

Sursa foto: Fer Gregory / Shutterstock