Actiunile Berkshire au scazut cu 12% anul trecut, afectate de participatiile detinute in companii precum American Express, Wal-Mart Stores si International Business Machines (IBM). Pe parcursul anului 2015, indicele S&P 500 al pietei americane, utilizat ca referinta, a scazut cu mai putin de 1%. Rezultatele Berkshire au fost influentate negativ si de scaderea pretului petrolului, care a pus probleme unor companii din portofoliu, precum BNSF Railway si asiguratorul Geico, potrivit Mediafax.

"Berkshire a avut un an mai dificil in 2015. Am inteles ca are o expunere mai mare fata de petrol decat credeam anterior, atat in ce priveste incasarile BNSF, cat si rezultatele altor companii, inclusiv Geico", a declarat Clifford Gallant, analist la Nomura. Pretul mai mic la petrol este un factor pozitiv pentru multe dintre companiile controlate de Berkshire, noteaza Wall Street Journal, dar reprezinta o problema tot mai mare pentru active cheie, precum BNSF Railway, care obtine o mare parte din venituri de pe urma transportului pe calea ferata de petrol si produse petroliere. In 2014, BNSF Railway a generat aproximativ o cincime din profitul Berkshire.

Si afacerile Geico au avut de suferit, intrucat asiguratorul a platit daune mai mari anul trecut, dupa ce pretul mic la carburanti si evolutia buna a economiei americane au condus la cresterea numarului de soferi si, implicit, a celui de accidente. Potrivit unui top al miliardarilor intocmit de Bloomberg, Buffett se afla pe locul al treilea in lume ca avere, cu 62,1 miliarde de dolari, dupa Bill Gates - 80,9 miliarde de dolari si Amanacio Ortega - 67,1 miliarde de dolari.

Sursa foto: Mediafax Foto