Rosneft ar putea detrona Gazprom din pozitia de cea mai mare companie din sectorul rus al energiei, in functie de capitalizarea bursiera, intr-o inversare istorica a pozitiilor care ar putea modifica balanta de putere de pe coridoarele Kremlinului, relateaza Bloomberg.

Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din lume, valoreaza la bursa cu 2,6 miliarde de dolari mai mult decat Rosneft, cel mai mare producator de petrol din Rusia.

Aceasta diferenta de valoare, care a scazut de la peste 250 de miliarde de dolari in 2008, ar putea disparea cu totul, in conditiile in care declinul din ultimii cinci ani al capitalizarii bursiere a Gazprom continua, potrivit analistilor de la Otkritie Financial, Aton si Raiffeisen Bank.

“Rosneft ar putea ajunge din urma Gazprom in privinta capitalizarii de piata cel mai devreme in acest an”, a declarat Andrey Polisciuk, analist la Raiffeisen Bank in Moscova.

Gazprom se confrunta cu intensificarea concurentei si cu cele mai scazute preturi ale gazdelor din ultimii peste 10 ani, pe piata europeana, pe langa angajamentele de cheltuieli de ordinul miliardelor de dolari, pentru constructia unor noi conducte, a explicat Polisciuk.

De la venirea la putere a presedintelui Vladimir Putin in 1999, acesta s-a folosit de dezvoltarea industriei de petrol si gaze pentru reconstructia economiei, dupa criza din anii 1990.

In acest proces, Rosneft si Gazprom s-au aflat in centrul economiei si sistemului politic. Reprezentantii Gazprom au refuzat sa comenteze estimarile referitoare la valorile de piata, dar au precizat ca pe termen lung grupul isi va pastra stabilitatea financiara in paralel cu implementarea unor proiecte majore de investitii.

Oficialii Rosneft nu au fost disponibili pentru comentarii. Impozitele si alte contributii platite de cei doi producatori de hidrocarburi reprezinta aproximativ 30% din bugetul Rusiei, potrivit calculelor Bloomberg.

Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, si cel al Rosneft, Igor Secin, aliati ai presedintelui Putin care l-au urmat la Moscova de la primaria din Sankt Petersburg, au o influenta considerabila la Kremlin, dar au intrat ocazional si in conflict, din cauza intereselor diferite ale companiilor.

Gazprom inca este cu mult inaintea Rosneft in privinta productiei de echivalent de petrol si gaze, de circa 8 milioane de barili pe zi. Productia Rosneft este de aproximativ 5 milioane de barili pe zi.

Analisti intervievati de Bloomberg anticipeaza ca Gazprom va raporta pentru 2015 un profit EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) de 29,9 miliarde de dolari.

Pentru Rosneft, analistii se asteapta la un profit EBITDA de 18,9 miliarde de dolari.

Sursa foto: Thaiview / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri