ADN-ul tanarului de 25 de ani a fost gasit “pe materialul explozibil folosit la atacurile” din noiembrie, soldate cu 130 de morti, a declarat o sursa apropiata anchetei. Barbatul a fost in Siria in 2013 si era cautat din 4 decembrie.

El a fost controlat sub identitatea falsa Soufiane Kayal, la inceputul lui septembrie, la frontiera dintre Austria si Ungaria. Se afla atunci in masina cu Salah Abdeslam, suspectul arestat marti pentru masacrul din capitala Frantei, si cu Mohamed Belkaid, un Algerian de 35 de ani ucis saptamana trecuta de autoritati.

Tot sub numele de Kayal, el a inchiriat casa conspirativa unde au fost pregatite atentatele de la Paris. Mai mult, Laachraoui ar fi tinut legatura telefonic cu teroristii care s-au aruncat in aer in seara de 13 noiembrie. Potrivit anchetatorilor, Belkaid ar fi fost destinatarul unui SMS trimis de unul dintre islamistii sinucigasi din sala de concerte Bataclan catre un numar din Belgia. Mesajul era “Am plecat, incepe”.

Citeste si:

Un alt numar din Belgia l-a sunat in aceeasi seara pe Abdelhamid Abaaoud, organizatorul masacrului de la Paris. El a fost ucis la 18 noiembrie de Politia franceza, intr-o operatiune desfasurat la Saint-Denis, o suburbia a Parisului.
Tanarul a fost judecata in lipsa la Bruxelles, in luna februarie, pentru recrutare de combatanti islamisti, iar procurorii au cerut pedeapsa cu 15 ani de inchisoare in cazul sau.

Laachraoui s-a nascut la 18 mai 1991, la Bruxelles si mai are cinci frati si surori. De altfel, unul dintre fratii sai, Mourad, este un luptator cunoscut de taekwendo si a reprezentat Belgia la mai multe concursuri internationale. Tatal sau a fost audiat recent de politie. El a recunoscut ca Laachraoui este fiul sau si a precizat ca nu mai stie nimic de el de trei ani.

De altfel, nimeni din familie nu mai vrea sa aiba de-a face cu tanarul, pe care il acuza ca ii distruge cariera lui Mourad. Laachraoui a invatat in Belgia si este de profesie electromecanic. Astfel, el are cunostintele necesare pentru a fabrica bombe, spune expertii.

Sursa foto: Oleg Zabielin / Shutterstock