5 Aprilie 2016

Scandalul Panama Papers: Bancile Raiffeisen si Hypo Vorarlberg sunt implicate, autoritatile austriece investigheaza



Raiffeisen Bank si Hypo Landesbank Vorarlberg sunt investigate de catre Autoritatea de reglementare a sectorului bancar din Austria (FMA) dupa ce numele lor au fost vehiculate in scandalul Panama Papers. Investigatia doreste sa scoata la iveala daca institutiile financiare au respectat reglementarile referitoare la combaterea spalarii banilor, conform Reuters.

Bancile vor fi analizate daca au aplicat proceduri precum verificarea naturii tranzactiilor si a celor implicati in acestea, iar daca va fi necesar, FMA va raporta cazurile autoritatilor competente in cazuri pensale, a adaugat purtatorul de cuvant, conform News.ro

Investigatia Panama Papers este rezultatul colaborarii a unor jurnasti din 80 de state, care au analizat 11,5 milioane de documente obtinute de la firma panameza de avocatura Mossack Fonseca.

Aproximativ 500 de banci sau subsidiare si 140 de politicieni si persoane publice au legatura cu companii offshore, potrivit documentelor publicate de ICIJ.

Consortiul a analizat peste un an documentele firmei Mossak Fonseca. Raiffeisen Zentralbank (RZB) si Hypo Vorarlberg au fost mentionate in investigatie pentru ca ar fi ajutat persoane bogate sa transfere bani in conturi offshore, pentru a evita plata taxelor, a relatat site-ul the local.at.

Producatorul de dulciuri Rosen si presedintele ucrainean Petro Porosenko ar fi fost ajutate de Raiffeisen

Astfel, din 2002, Raiffeisen l-ar fi ajutat pe actualul presedinte ucrainean Petro Porosenko sa evite plata taxelor, potrivit revistei Falter care, alaturi de televiziunea ORF, a participat la investigatie.

Raiffeisen s-ar fi ocupat de o linie de credit de 115 milioane de dolari (131 milioane euro), intr-un cont offshore din Insulele Virgine britanice al producatorului de dulciuri Rosen.

Presedintele ucrainean este unul dintre actualii sau fostii lideri mondiali mentionati de documente, dintr-un total de 140 de politicieni.
Conform documentelor, Hypo Vorarlberg ar avea legaturi cu 20 de companii offshore.

Hypo Vorarlberg, membra a companiei Hypo Alpe Adria, a avut nevoie sa fie salvata de guvernul austriac in timpul crizei financiare, dupa ce nu a reusit sa ramburseze imprumuturi de 19 milioane de euro.



Citeste si