Prima victima a scandalului a fost premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson, care a fost fortat sa isi dea demisia dupa proteste masive ale populatiei, cele mai mari de la criza financiara din 2008-2009.

Conform documentelor publicate de Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatii (ICIJ), Gunnlaugsson a infiintat in 2007, impreuna cu sotia sa, o firma in paradisul fiscal din Insulele Virgine, pentru a-si administra averea. El a detinut 50% din actiunile firmei pana la sfarsitul lui 2009, dar a omis sa le mentioneze in declaratia de avere completata in aprilie 2009, cand a fost ales pentru prima oara deputat. Initial, el nu a vrut sa-si dea demisia si a amenintat cu dizolvarea Parlamentului, dar presedintele islandez Olafur Ragnar Grimsson nu a fost de acord.

Proteste in Malta

Citeste si:

De asemenea, cateva mii de protestatari s-au adunat duminica in Valletta pentru a cere demisia premierului Joseph Muscat, dupa ce scurgerea masiva de informatii Panama Papers a dezvaluit ca doi dintre aliatii sai politici si-au deschis companii offshore in paradisuri fiscale prin firma de avocatura Mossack Fonseca.

Citeste articolul integral pe Adevarul Financiar.

Sursa foto: tankist276 / Shutterstock