Grupul G-20 va lua in considerare adoptarea de masuri defensive impotriva centrelor financiare si jurisdictiilor care nu se conformeaza unui standard international de schimb de informatii despre conturile posesorilor.

Grupul spune ca va lucra impreuna cu OECD pentru a veni cu niste criterii pentru indentificarea ”juristidictiilor” non-cooperante pana in iulie, ceea ce va duce la transparentizarea entitatilor fiscal, lucru essential pentru sistemul financiar international.

Scurgerea de informatii din paradisul offshore de luna trecuta, scandal numit Panama Papers, a expus miliarde de dolari ascunsi in paradise fiscal in jurul lumii si a pornit un val de demisii si anchete.

”Noi primim cu bratele deschise un astfel de cadru multilateral de impunere a legii in sistemul financiar global. Fara o ”nuia” nu putem face lucrurile sa mearga. Avem nevoie de un mecanism de reglementare si de impunere, pentru a incuraja tarile sa se conformeze standardelor internationale. Este un pas inainte”, a declarat Clark Gascoigne, director adjunct al Coalitiei pentru Transparenta Fiscala si Responsabilitate Corporatista.