26 Aprilie 2016

30 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobil. Zona a devenit intre timp atractie turistica



Astazi se implinesc 30 de ani de la explozia centralei nucleare de la Cernobil. Intre timp, centrala a fost inchisa, iar zona a devenit o mini-atractie turistica pentru cei dornici de senzatii tari. Energia nucleara a intrat si ea pe o panta descendenta, Germania renuntand la aceasta in urma accidentului de la Fukushima, din 2011. Intre timp, celelalte proiecte nucleare din Europa se zbat sa demareze, deoarece costurile imense le fac nefezabile, conform Adevarul Financiar.

O regiune relativ necunoscuta a Uniunii Sovietice, care cuprinde parti din Ucraina si Belarus, a intrat in atentia intregii planete in data de 26 aprilie 1986, atunci cand reactorul 4 al Centralei Nucleare Cernobil a explodat, eliberand in aer o cantitate imensa de radiatii. Acesta a fost cel mai mare accident nuclear din lume.

Reactorul a explodat in noaptea de 26 aprilie 1986, la ora 01:23, eliberand emisii de aproximativ 15 ori mai mari decat contaminarea radioactiva provocata de bombele ce au cazut in orasele japoneze Hiroshima si Nagasaki.

Efectele dezastrului s-au reflectat in sutele de mii de cazuri de cancer, dupa ce foarte multi dintre locuitorii din zona au consumat lapte, legume si carne, alimente care contineau cantitati extrem de mari de radionuclizi. Potrivit datelor oficiale, 31 de persoane au murit imediat ce accidentul a avut loc, iar alte 134 au fost diagnosticate cu sindromul acut de iradiere. Uniunea Cernobil Ucraina, o organizatie non-guvernamentala cu sediul in Kiev, a estimat ca peste 780.000 de persoane au murit din cauza impactului radiatiilor.

Citeste articolul integral pe Adevarul Financiar.



Citeste si