11 Mai 2016

Ali al-Naimi, cel mai puternic om din industria petrolului timp de doua decenii, a ramas fara slujba



Ali al-Naimi, fostul ministru al petrolului din Arabia Saudita, era cunoscut in unele cercuri drept un soi de Alan Greenspan (economist american si fost presedinte al Federal Reserve) al industriei petroliere. Sauditii l-au demis sambata pe Ali al-Naimi printr-un decret regal, in contextul in care tara araba se confrunta cu incasari reduse substantial din exporturile de petrol.

Ali al-Naimi va fi inlocuit de Khalid Al-Falih, presedintele companiei petroliere de stat a tarii, Saudi Aramco. Demisia lui Ali al-Naimi vine la cateva saptamani dupa ce guvernul saudit a prezentat un plan de diminuare a dependentei fata de veniturile de petrol, in conditiile scaderii pretului. Ali al-Naimi, ministru al petrolului in Arabia Saudita din 1995, a fost o voce puternica impotriva reducerii productiei de petrol odata cu ieftinirea barilului, ceea ce a reprezentat o abatere de la tacticile sale din trecut, scrie MarketWatch.

El a castigat respectul la nivel mondial dupa transformarea celui mai mare cartel de petrol din lume, altfel cunoscut si sub numele de Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), intr-o organizatie respectabila la nivel international. Ali al-Naimi a fost, de asemenea, arhitectul schimbarea politicii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol in 2014 de a mentine productia, in pofida unei supraabundente la nivel mondial, o miscare care a cantarit mult in piata petrolului brut si in ceea ce priveste preturile produselor petroliere.

Dupa ce a ajuns la 40$ / baril ca rezultat al intalnirii esuate de la Doha (unde statele OPEC si non-OPEC, inclusiv Rusia, au discutat despre asteptata "inghetare" a productiei), titeiul Brent s-a redresat si aproape ca a ajuns din nou la 45$ / baril, zilele trecute.

Northfoto / Shutterstock.com



Citeste si