Strategia saudita pe piata petrolului reduce conflictele din interiorul OPEC

Arabia Saudita a fost in conflict cu alti membri ai OPEC in ultimii doi ani, din cauza strategiei de a mentine productia la un nivel ridicat in pofida ofertei excedentare din piata, dar conflictul se atenueaza odata cu primele semne de succes ale acestei politici, relateaza Bloomberg, potrivit News.ro.

Prin sufocarea producatorilor de petrol care inregistreaza costuri ridicate, abordarea saudita aproape a eradicat supraoferta globala, provocand o crestere a preturilor de 80%, in acest an. Majoritatea analistilor intervievati de Bloomberg anticipeaza ca statele OPEC vor continua aceasta strategie, in loc sa stabileasca limite ale productiei, la reuniunea care va avea loc la Viena pe 2 iunie.

“Ar putea sa nu para o victorie, comparativ cu perioada cand petrolul era cotat la 100 de dolari pe baril, dar strategia saudita functioneaza, in multe regiuni avand loc scaderi semnificative ale productiei, in timp ce preturile sunt in crestere”, a declarat Seth Kleinman, director pentru cercetari in sectorul energiei la Citigroup.

Preturile mici si-au pus amprenta asupra productiei din SUA pana in Nigeria, iar analistii spun ca supraoferta dispare, iar cererea si oferta se echilibreaza. Productia de petrol din afara OPEC se indreapta in acest an spre cea mai mare scadere dupa 1992, odata cu declinul livrarilor exploatarilor de sist din SUA, anticipeaza Agentia Internationala pentru Energie (AIE).

In ultimele 11 saptamani, productia de petrol din SUA a scazut la cel mai redus nivel de dupa septembrie 2014, iar in acest an va fi, in medie, cu 8,5% sub nivelul din 2015., conform Administratiei pentru Informatii in Domeniul Energiei. Pretul petrolului Brent, de referinta la Londra, a fost tranzactionat vgineri in jurul nivelului de 49 de dolari pe baril, iar joi a atins un maxim de 50,51 dolari pe baril.

Citeste si:
Preţul petrolului a crescut cu circa 10% într-o săptămână
Preţul petrolului a crescut...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri