Statele Unite si Uniunea Europeana ar trebui sa impuna sanctiuni mai dure impotriva Rusiei, pentru a opri proiectul gazoductului Nord Stream 2 catre Germania, intrucat ar creste preturile si ar pune in pericol securitatea energetica, a declarat Andrii Koboliev, director general al companiei nationale ucrainene Naftogaz, transmite Bloomberg.

Naftogaz cere Statelor Unite sa suplimenteze sanctiunile aplicate Rusiei pentru a stopa lucrarile de dublare a capacitatii conductei de gaze Nord Stream, care trece pe sub Marea Baltica, pana in Germania, scrie News.ro.

Consortiul implicat in proiectul Nord Stream 2 este condus de grupul rus Gazprom. Kobolyev a mai spus intr-un interviu acordat Bloomberg ca Uniunea Europeana ar trebui sa investigheze daca proiectul incalca legislatia europeana referitoare la piata energiei.

“Credem ca Nord Stream 2 ar trebui sa fie supus unor sanctiuni financiare, pentru a nu putea obtine finantare din partrea unei banci internationale. Omorati alte rute in schimbul uneia care va merge in Germania”, a spus seful Naftogaz.

Disputa scoate in evidenta relatia complexa dintre Ucraina si Rusia, care a fost tensionata in mod special de cand Rusia a anexat Crimeea, in urma demonstratiilor pro-europene de la Kiev, din 2014. In timp ce Ucaina contesta proiectul Nord Stream 2, negociaza pe de alta parte cu Gazprom livrarile de gaze pentru iarna.

Citeste si:
Romania a importat de patru ori mai multe gaze in octombrie 2019
Romania a importat de patru...

Ceilalti actionari ai Nord Stream 2 includ grupurile Royal Dutch Shell si Engie. “Nord Stream 2 respecta pe deplin legislatia nationala si internationala, inclusiv legislatia UE”, a afirmat purtatorul de cuvant al proiectului, Jens Mueller.

Rusia ar putea limita tranzitul gazelor prin Ucraina, dupa finalizarea Nord Stream 2, intrucat gazoductul ar fi cea mai ieftina si directa ruta catre consumatorii europeni, a declarat joi directorul general al Gazprom, Alexey Miller.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Tensiuni la Moscova. Guvernul rus a demisionat