Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au urcat miercuri, după ce Gazprom a oprit în perioada 31 august - 3 septembrie livrările de gaze către Germania prin gazoductul Nord Stream 1, pentru lucrări de mentenanţă.

Joi dimineaţa, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile pentru luna viitoare au urcat cu 12 euro, ajungând la 263 euro pentru un Megawatt oră (MWh), iar cotaţiile pentru octombrie cu trei euro, la 272 euro MWh. În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un MWh.

Unii analişti se aşteaptă la menţinerea preţurilor ridicate la gaze în septembrie, după începerea lucrărilor de mentenanţă la unitatea de procesare a gazelor Klrstr din Norvegia.

Citește și: Cât de important este Nord Stream 1. ”Rusia se răzbună pe Germania și o pedepsește prin gaze”

"În condiţiile în care s-au atenuat valurile de căldură şi ploile de toamnă au revenit parţial, preţurile energiei în Europa nu mai înregistrează valori record. Credem că piaţa a evaluat excesiv riscurile privind aprovizionarea cu energie şi actuala creştere se va atenua", a apreciat Norbert Rucker, analist la Julius Baer.

În Europa, preţurile la gaze sunt de peste zece ori mai ridicate decât media din această perioadă a anului, destabilizând economiile, subminând euro şi sporind presiunile asupra politicienilor pentru a atenua impactul inflaţiei ridicate. Perturbările din aprovizionare s-au intensificat săptămâna aceasta, sporind concurenţa cu Asia pentru asigurarea livrărilor, scrie Reuters.

În ultimul an, preţul ridicat a forţat deja închiderea a aproximativ jumătate din topitoriile de zinc şi aluminiu din Europa, dar şi mai multe se pregătesc de închidere.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri