Pentru privatizarea producatorului de petrol Rosneft, Moscova ar prefera un acord comun cu China si India, doua state care genereaza cresterea cererii de energie la nivel mondial, au spus sursele, conform News.ro

Autoritatile ruse anticipeaza ca pentru participatia de 19,5% vor obtine cel putin 700 de miliarde de ruble (11 miliarde dolari), suma care ar stabili un record pentru o privatizare din Rusia.

Aducerea a doua dintre cele trei mari economii ale Asiei ca actionare la Rosneft, care extrage mai mult titei decat Exxon Mobil, l-ar ajuta pe Putin sa acopere lipsa de fonduri la buget si sa isi consolideze in acelasi timp pozitia geopolitica, intr-o perioada in care conflictele din Ucraina si Siria au tensionat relatiile cu SUA si Europa cel mai mult dupa Razboiul Rece.

Citeste si:

Totodata, vanzarea ar contrabalansa participatia de aproape 20% detinuta la Rosneft de grupul britanic BP din 2013. China si India si-au exprimat public interesul pentru actiunile Rosneft, dar niciuna dintre parti nu a precizat daca este interesata de un acord comun.

Ministrul indian al Petrolului, Dharmendra Pradhan, a spus insa vineri ca nu poate fi exclus un astfel de acord. Actiunile Rosneft au crescut vineri cu 5,3%, conferind grupului o capitalizare de 52,8 miliarde de dolari. Actiunile Rosneft au urcat in acest an cu 43%.

Sursa foto: Evgeny Sribnyjj / Shutterstock