David Cameron, premierul Marii Britanii, a declarat intr-o conferinta de presa organizata la Downing Street ca tara sa are nevoie de un nou premier dupa rezultatul referendumului pentru iesirea Marii Britanii din UE. Acesta a precizat ca va ramane la conducere timp de cel putin trei luni si ca tara ar trebui sa aiba un nou sef al Guvernului pana la congresul Partidului Conservator din toamna, conform NEws.ro

Premierul Marii Britanii, David Cameron, care si-a anuntat vineri demisia de la conducerea Guvernului, este liderul conservator care a adus un nou suflu partidului sau.

In decembrie 2005, Cameron a devenit lider al Partidului Conservator. El a fost privit drept raspunsul partidului sau la Tony Blair – un lider tanar, modern, care putea sa schimbe imaginea „invechita” a partidului sau si sa il transforme din nou in formatiunea de succes care a dominat politica britanica pentru cea mai mare parte a secolului al XX-lea.

In 2010, Partidul Conservator a castigat alegerile generale, iar David Cameron a devenit cel mai tanar premier din istoria Marii Britanii. Insa, in pofida rezultatului bun, a fost nevoit sa formeze o coalitie cu liberal-democratii – prima alianta de guvernare din Regatul Unite dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

“Avem niste probleme profunde si urgente – un deficit enorm, probleme sociale profunde, un sistem politic ce are nevoie de reforma. De aceea intentionez sa formez o coalitie deplina intre conservatori si liberal-democrati. Cred ca aceasta este calea potrivita pentru a oferi tarii Guvernul puternic, stabil, bun si decent de care are atat de multa nevoie”, a declarat premierul in 2010.

“Nick Clegg si cu mine suntem amandoi lideri politici care vor sa lase deoparte diferendele de partid si sa lucram din greu pentru binele comun si pentru interesul national”, a adaugat el.

Demersul le-a dat, insa, noi argumente conservatorilor de dreapta, care nu erau de acord cu programul “liberalo-conservator” al lui Cameron si pledau pentru o agenda politica mai traditionala.

Cu toate acestea, nimeni nu a pus sub semnul intrebarii imaginea tanarului lider. Sarmul sau si capacitatea de a domina sala la conferintele de presa si la summituri a facut ca rata sa aprobare sa fie intotdeauna mult peste cea a Partidului conservator. Insa criticii s-au plans ca este greu de identificat in ce crede, mai exact, premierul.

Stilul sau relaxat, aproape patrician, si tendinta de a se inconjura de consilieri cu un parcurs politic si social similar cu al sau i-au facut pe multi sa il acuze ca nu intelege oamenii de rand, inclusiv pe cei din partidul sau, dintre care unii s-au reorientat spre Partidul Independentei (UKIP, extrema-dreapta, eurosceptic si antiimigratie).

Anul 2015, a adus o campanie electorala foarte intensa, iar sondajele anuntau ca laburistii si conservatorii se afla umar la umar. Rezultatele scrutinului au contrazis, insa, studiile de opinie, iar Cameron si partidul sau au reusit sa obtina o victorie detasata. Astfel, Cameron a ramas premier, iar Partidul Conservator a castigat inca 24 de mandate in Camera Comunelor, ajungand la 331 – majoritate clara.

Seful Guvernului nu a mai avut nevoie de o coalitie, iar toti membrii Cabinetului sunt conservatori.

Una dintre promisiunile electorale care i-au adus victoria lui Cameron a fost organizarea unui referendum privind apartenenta la UE. Initial, premierul spera sa convoace consultarea populara in 2017, dar partenerii europeni, in special Franta si Germania, care au alegeri anul viitor, l-au grabit.

Campania pentru referendum a provocat diviziuni profunde in Partidul Conservator, cu atat mai mult cu cat una dintre “stelele” formatiunii, Boris Johnson, prieten al premierului, a condus campania pentru Brexit.

Pe plan personal, viata lui David Cameron a fost departe de una usoara. In 1996, el s-a casatorit cu Samantha Sheffield, iar cuplul a avut patru copii. Cel mai mare dintre ei, Ivan, a murit la varsta de sase ani, din cauza paraliziei cerebrale si a unei forme grave de epilepsie.
Tragedia l-a transformat pe Cameron intr-un sustinator infocat al Sistemului National de Sanatate (NHS).

Sursa foto: Drop of Light / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri