Seful Executivului de la Bruxelles a subliniat ca nu exista nici un motiv pentru a astepta pana cand David Cameron va fi inlocuit in functie, in luna octombrie, pentru a incepe negocierile pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana. El a precizat ca acest proces pentru definirea noii relatii dintre Londra si blocul comunitar trebuie sa inceapa imediat.

„Britanicii au decis ca vor sa iasa din Uniunea Europeana, deci nu are nici un rost sa asteptam pana in octombrie sa incercam sa negociem termenii plecarii lor. As vrea sa incep imediat”, a afirmat el.

Presedintele Parlamentului European Martin Schulz, presedintele Consiliului European Donald Tusk, presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker si premierul olandez a carui tara detine presedintia prin rotatie a UE, Mark Rutte, au subliniat ca blocul comunitar este pregatit sa lanseze rapid negocierile cu Marea Britanie privind temenii si conditiile retragerii sale din Uniunea Europeana.

Citeste si:

Cei patru oficiali au transmis si un mesaj de unitate a blocului comunitar dupa decizia britanica. „Uniunea este cadrul viitorului nostrum comun. Suntem legati de istorie, geografie si interese comune si ne vom dezvolta cooperarea pe aceste baze”, au subliniat ei.

Premierul David Cameron a afirmat ca sarcina activarii Articolului 50 ii va reveni succesorului sau.