”Romania nu este o tara xenofoba, nici autista, nici separatista”, a declarat seful statului, in contextul refuzului Romaniei de a accepta cota de refugiati propusă de Comisia Europeana, potrivit Mediafax.

El a mai spus ca exista si alte forme prin care statele care refuza cotele obligatorii isi pot arata solidaritatea. ”Exista alte forme prin care taile care refuza cotele obligatorii isi pot arata solidaritatea. Noi ne-am exprimat de fiecare data pornind de la solidaritate. Romania e solidara cu ceilalti membri din Uniunea Europeana intr-o masura care se va arata pe parcurs si cu imigrantii. Noi am facut o oferta foarte generoasa pentru relocarea celor 40.000 de imigranti”, a afirmat presedintele Iohannis.

Iohannis: Cand primim imigranti, nu-i primim in regim de hotel, trebuie integrati în societate

Klaus Iohannis spune, raspunzand unei intrebari, ca daca primeste imigrati Romania nu-i primeste ”in regim de hotel”, ci trebuie integrati in societate, ”asumati, scolarizați”, trebuie sa isi gasească locuri de munca si locuinte adaugand: ”Nu vrem sa cream noi si noi cazuri sociale”.Intrebat, in conferinta de presa sustinuta, luni, la Cotroceni, daca sustine ideea ca persoanele private sa gazduiască refugiațt, seful statului a raspuns negativ, precizand ca ”foarte multa lume crede ca primirea imigrantilor inseamna locuri de cazare”.

”Noi cand primim imigranti, nu-i primim in regim de hotel, ci ni-i asumam. Noi daca primim imigranti, trebuie sa-i scolarizam, sa invete limba romana, trebuie integrati in societate. Societatea nu e undeva sus si așteapta, societatea suntem noi, trebuie sa mearga intr-o localitate, sa fie acceptati, sa-si gaseasca locuinte pe banii lor, nu pe banii statului, iar acolo sa-si gaseasa locuri de munca, pentru ca nu vrem sa cream noi si noi cazuri sociale, asta inseamna imigranti”, a spus Iohannis.