Mii de oameni sunt asteptati sa demonstreze sambata, la Londra, in semn de protest fata de decizia de a parasi Uniunea Europeana, care a aruncat Guvernul intr-o adevarata furtuna politica si a lasat regatul divizat, relateaza AFP.

Organizatorii au anuntat ca asteapta mii de persoane pe Park Lane, incepand de la ora locala 11.00 (13.00, ora Romaniei), de unde urmeaza sa porneasca spre Parlament, in al doilea mars al furiei din aceasta saptamana, dupa socul rezultatelor referendumului. "Putem impiedica Brexitul refuzand sa acceptam referendumul ca ultim cuvant si sa ne luam degetul dupa butonul pentru autodistrugere", a declarat Keiran MacDermott, unul dintre organizatori, pe pagina de Facebook a mitingului, scrie News.ro.

"Haideti sa nu lasam generatia urmatoare in deriva. Haideti la mars, haideti sa protestam si sa oprim Brexitul", indeamna el. Pe culoarele puterii, favoritii la succesiunea premierului demisionar David Cameron din cadrului Partidului Conservator (Tory, la putere), exercita presiuni in vederea amanarii declansarii procesului prin care regatul Unit urmeaza sa paraseasca blocul Celor 28. Candidatul Michael Gove a declarat vineri ca "nu se asteapta" ca Articolul 50 - care prevede procedura in vederea iesirii din UE - sa fie invocat anul acesta, un ecou al unor declaratii similare ale rivalei sale Theresa May, favorita in cursa pentru succesiunea lui Cameron.

Insa liderii UE au indemnat la un divort rapid, de teama impactului viitorului nesigur al Marii Britanii asupra cresterii economice si unui eventual efect de domino in randul statelor membre eurosceptice. "Decizia a fost luata, nu poate fi amanata si nici anulata", a subliniat presedintele francez Francois Hollande vineri, la marcarea a 100 de ani de la Batalia de la Somme. Un Brexit rapid "va permite sa se evite toate incertitudinile si instabilitatea, in special in domeniile economic si financiar", a adaugat el. "Cu cat mai repede, cu atat mai bine", a rezumat Hollande.

Rezultatul referendumului de saptamana trecuta a aruncat pietele financiare in criza, inghitind actiuni in valoare de miliarde in intreaga lume si trimitand lira sterlina la cel mai scazut nivel fata de dolari din ultimele trei decenii. Guvernatorul Bancii Angliei Mark Carney a sugerat joi ca ar putea declansa masuri monetare de stimulare vara aceasta si a declarat ca perspectivele economice s-au "deteriorat" dupa ce britanicii au votat pentru iesirea din UE. Alt indiciu al repercusiunilor dure este faptul ca Guvernul a avertizat ca va renunta la promisiunea unui excedent bugetar pana in 2020, iar compania aeriana low cost EasyJet a anuntat un plan de urgenta care sa-i protejeze operatiunile in Europa.

"MINCINOSIi, MINCINOSIi"
Referendumul a polarizat profund regatul. Alegatorii din Scotia, Irlanda de Nord si Londra au votat pentru ramanerea in Uniune, iar alti 52% dintre britanici au ales Brexitul in Anglia si Tara Galilor. Rezultatul strans al consultarii a provocat furia britanicilor eurofili, iar peste patru milioane de oameni au semnat o petitie in care cer un nou referendum. Mii de persoane s-au adunat marti in Trafalgar Square, la Londra, in pofida unei ploi torentiale, pentru a-si exprima furia fata de rezultatul referendumului de la 23 iunie, intr-un mars catre Westminster.

"Mincinosii, mincinosii!", a scandat multimea in fata Parlamentului, indemnandu-i pe alesi sa-si "faca treaba" si "sa voteze impotriva" rezultatului referendumului. Potrivit unui sondaj realizat pentru emisiunea Newsnight de la BBC, 16% dintre alegatori cred ca Marea Britanie va ramane in Uniune, iar alti 22% au afirmat ca nu stiu daca regatul va parasi blocul european. Ministrul de Interne Theresa May, creditata ca-i va succede lui Cameron in septembrie dupa ce a raliat zeci de parlamentari in campania sa, le-a dat asigurari sustinatorii "Leave" ca va respecta rezultatul consultarii.

Deputatii conservatori urmeaza sa reduca, in zilele urmatoare, la doi numarul candidatilor, intr-o serie de voturi, iar cei doi urmeaza sa strabata tara pentru a le cere votul celor aproximativ 150.000 de membri de partid. Gove, care i-a spulberat joi sperantele colegului sau de campanie impotriva UE Boris Johnson la conducerea partidului si Guvernului, a pus la indoiala faptul ca May va putea conduce tara dupa ce a sustinut tabara "Remain".

"Cea mai potrivita persoana sa scoata tara din Uniunea Europeana este cineva care a militat pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana", a subliniat el. "Eu voi pune capat liberei circulatii (a cetatenilor UE in Marea Britanie), voi introduce un sistem bazat pe puncte, in stil australian, pentru imigratie si voi reduce numarul" imigrantilor, a promis Gove.

Sursa foto: Michal Bednarek / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri