Rezultatele referendumului din Marea Britanie au declansat o unda de soc ce pare sa puna stapanire pe intreg continentul. Efectele s-au resimtit instantaneu in evolutia pietelor financiare iar primele declaratii nu au intarziat sa apara. Printre stirile si informatiile care curg inca din timpul noptii, am luat pulsul unor romani stabiliti in Marea Britanie, care au afaceri sau lucreaza acolo. Reactiile sunt diverse: unii spera ca UK va ramane deschisa si promitatoare ca si pana acum, altii se gandesc ca in curand vor inchide businessurile sau pun deja pe hartie planuri de reorganizare.

Adrian Cherciu (foto mai jos) este un antreprenor roman care a lansat in 2010 un business online unic pe piata britanica – un magazin cu produse traditionale romanesti.

El spune ca a fost permanent pentru ramanerea in UE, optiunea sa avand la baza opiniile vehemente ale expertilor internationali, in comparatie cu putinele argumente ale miscarii anti europene, bazate pe migratie si populism.

„Eu cred ca evenimentul de astazi, cel mai important din istoria Marii Britanii de dupa al II-lea razboi mondial, va avea impact serios asupra tuturor oamenilor din Marea Britanie. Inca nu stim cum vor reactiona pietele internationale, deocamdata este o "baie de sange” si “carnagiu”, cum titreaza majoritatea publicatiilor financiare globale, cel mai mult avand de suferit lira sterlina si stocurile din Marea Britanie, FTSE. Lira a fost astazi la minimul istoric in ultimii 30-40 de ani, de 1.32 fata de dolarul american”, spune Cherciu.

In opinia sa, perioada urmatoare va fi dominata de cateva cuvinte cheie: incertitudine, neliniste sociala si politica, diviziune sociala, recesiune.

Probabil urmeaza un alt referendum in Scotia pentru iesirea din UK si ramanere in UE, o granita intre Irlanda de Nord si Republica Irlanda. Avem nevoie de conducatori si modele serioase in urmatoarea perioada, care sa ne tina uniti, atat pe noi ca sociatate, dar si ca forta de reconstructie.

In randul prietenilor si colegilor din Londra, socul si dezamagirea sunt la ordinea zilei de astazi.

Irina Tuhutiu (foto mai jos) lucreaza de 5 ani in Londra, in contabilitate. A pornit de jos si a simtit ca eforturile sale au avut rezultate (spre deosebire de Romania). „Am gasit aici o cultura si o deschidere imensa. Sunt sigura ca oamenii care o sustin isi vor spune cuvantul si lucrurile nu se vor prabusi de tot. Imi doresc sa contribui cu ceva si acasa, dar simt ca nu este momentul acum. Mai am mult de invatat si de crescut”, mai spune Irina.

Ea nu crede ca va fi afectat imediat de iesirea Marii Britanii din UE si ca, desi s-a gandit la cateva variante pentru acest moment, e inca prematur sa ia o decizie. „Deocamdata nu ma simt afectata decat ideologic. Daca o sa simt ca nu mai sunt dorita aici, o sa plec”.

In timpul discutiei noastre, Irina se indrepta spre birou. Imi spunea ca pe strazi e liniste si ca, probabil, toti sunt socati. Mai mult, intr-o postare pe contul sau personal, Irina spune ca nu a mai vazut Londra asa linisita ca in aceasta dimineata. Se astepta, insa, sa ii gaseasca dezamagiti pe colegi, mai ales ca impartirea a fost clara: cei tineri au fost impotriva iesirii.

„Am simtit ca cei mai in varsta au sustinut plecarea si intoarcerea in timp la o Anglie si o lume care nu mai exista. Probabil politicile interne au fost slabe in a ii proteja pe cetateni de emigrantii care au venit sa abuzeze de un sistem prea permisiv”.

"Cred ca vom avea de suferit"

Georgeta Bradatan (foto mai jos), o romanca stabilita in Cefn Cribwr (Wales), este director de studii in cadrul WE Bridge Academy. A votat pentru ca Marea Britanie sa ramana in Uniunea Europeana.

”Avand in vedere ca lucrez la o <<language school>>, care se bazeaza pe cursanti din Europa, cred ca vom avea de suferit. Probabil multi vor pleca la cursuri in Irlanda, nu vor mai veni in Marea Britanie. Avem si cursanti care vin cu programe europene, probabil ca nu vor mai veni in Marea Britanie”, spune Georgeta.

Cei mai multi cursanti veneau din tari precum Italia si Spania.

In aceste conditii nu crede ca preturile cursurilor vor cunoaste o crestere in perioada urmatoare, din contra, se vor reduce in cazul cursantilor din Uniunea Europeana, pentru a face fata competitiei.

”O colega de-a mea are si compania ei de training <<ETS trening>> care se ocupa de gasirea de locuri de munca pentru tineri din UE care vin prin Erasmus + . Ea crede ca va trebui sa-si inchida compania in urmatorii 2 ani”, mai spune Georgeta.

La randul sau, Diana Klusch, care lucreaza in Marea Britanie in comunicare, afirma ca primul sentiment este cel de soc si dezamagire, in special in randul cunoscutilor ei (oameni educati si cosmpoliti).

”Toti cei cu care interactionez la munca au fost socati de rezultatul de azi, a venit ca o mare surpriza si dezamagire. <<Gutted>> a fost cuvantul la ordinea zilei si multora nu le venea sa creada. Nici mie nu mi-a venit initial sa cred, mai ales ca m-am culcat aseara cu o stire in care Farage isi recunostea infrnagerea si m-am trezit de dimineata cu newsletterul de la Financial Times care spunea <<UK votes for Brexit>>. Reactia mea initiala a fost <<normal ca voteaza, au votat ieri!>>. Doar apoi sa imi dau seama ca de fapt spuneau ca s-a votat pentru iesirea din UE”, spune Diana.

In opinia sa, multi din cei care au votat "leave" nu au constientizat cu adevarat implicatiile si de-abia acum incep ”sa se trezeasca un pic la realitate”. ”A fost se pare un vot al ignorantei”, puncteaza Diana.

Istoria se desfasoara sub ochii nostri si nu stim incotro se indreapta

Mai mult, aceasta crede ca vorbim de un vot al scindarii geografice, sociale si demografice. Londra, Scotia, Irlanda de Nord au votat "remain", iar Wales si Anglia "rurala" au votat "leave". Cei cu putere financiara au votat "remain", ceilalti "leave". Tinerii au votat "remain", varstnicii au votat "leave".

”Colegii Sarei (care are 16 ani) erau extrem de suparati azi, zicand ca viitorul le-a fost decis de cei batrani care oricum vor avea de trait mai putin consecintele. Erau ingrijorati de faptul ca nu vor mai putea studia in afara Marea Britanii si s-a spus destul de mult ca ar fi trebuit permis sa se voteze de la 16 ani’, mai spune Diana.

Nu in ultimul rand aceasta vorbeste si despre o criza de leadership politic. ”Cameron a fost prea increzator in fortele sale si a declansat referendumul, laburistii nu au reusit sa isi convinga electoratul din Wales si nu preau au alternative de leadership real sa preia conducerea acum, intr-o perioada foarte dificila si incerta. Una peste alta e multa incertitudine si dezamagire. Si un sentiment ca istoria se desfasoara sub ochii nostri si nu stim incotro se indreapta”, subliniaza Diana.

Ce spun oamenii de afaceri care lucreaza cu Regatul Unit

Andrei Pitis, unul dintre cei mai titrati antreprenori si investitori din Romania, fondator Vector Watch, este dezamagit (si totodata surprins) de iesirea Marii Britanii din spatiul Uniunii. „Este un pas inapoi pentru omenire, per total!”

Desi regreta decizia britanicilor de a parasi Uniunea Europeana, Jean Valvis, presedintele Valvis Holding, producatorul Aqua Carpatica, sustine ca isi pastreaza avantajul competitiv in conditiile in care Marea Britanie nu detine izvoare naturale.

“Imi pare rau pentru aceasta decizie, sunt un pro european convins. Avem nevoie de o Europa puternica pentru concurenta cu SUA, China, Japonia. Conceptul meu preferat de valoare a luat un pumn. Insa in final este o lectie pentru autoritatile centrale ale Uniunii Europene sa inteleaga faptul ca Bruxelles-ul nu ar trebui sa aiba puterea centralizata. Popoarele Europei ar trebui sa fie mai implicate in luarea deciziilor. Insa ce nu te omoara te face mai puternic”, a spus Jean Valvis pentru wall-street.ro.

Iulian Trandafir, seful Farmexpert, are un unghi (relativ) optimist privind catre Brexit: “daca britanicii au ales sa iasa din UE, asta nu inseamna ca, brusc, nu se vor mai imbolnavi si nu vor mai avea nevoie de medicamente!”

Farmexpert are operatiuni nu doar in UK, ci in foarte multe state din lume, inclusiv SUA, Chile, China, toata Europa. “Marea Britanie nu este cea mai mare piata pentru farmacii”, puncteaza Iulian Trandafir.

Cum se vede Brexitul in social media romaneasca?

Traian Basescu, fost presedinte al tarii, l-a intrebat, retoric, pe premierul Marii Britanii:

„Ce ai facut, David Cameron ? Nu am crezut ca este posibil. Marea Britanie paraseste UE.

Victor Ponta, fost premier, a dedicat si el o postare ampla acestui eveniment.

„Este cel mai greu moment din istoria UE. Acum e nevoie mai mult ca oricand de cativa lideri politici puternici si cu viziune care sa repare ce s-a stricat (nu doar prin votul de ieri, ci in multi ani). Ce pacat ca Romania exact acum are la conducere cei mai inepti si incapabili lideri din ultimii 25 de ani!”, scrie el pe Facebook.

Citeste aici si alte reactii din social media

Sursa foto: Front: JMiks/Facebook. Foto interior: conturile de Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri