Atacul cu masina-capcana, revendicat de Statul Islamic, dintr-un carter comercial aglomerat din Bagdad a inregistrat cel putin 126 de persoane ucise, inclusiv 25 de copii. Acest atac este considerat cel mai sangeros atac comis in Irak din 2007 si pana in prezent, conform CNN.

Familii se aflau, in noaptea de sambata spre duminica, intr-o zona populara - cu ocazia unei dezlegari de Ramadan si pentru ca sa priveasca meciuri de la Euro 2016 - in momentul deflagratiei, care a distrus partial o cladire cu mai multe etaje in care se aflau magazine si o sala de sport. O a doua bomba a explodat duminica, intr-un bazar din cartierul Shaab, in sud-estul Bagdadului. O persoana a murit, iar alte cinci au fost ranite, a anuntat politia, conform News.ro

UPDATE: Bilantul atentatului sinucigas de duminica, de la Bagdad, a crescut la 213 morti
Bilantul atentatului sinucigas de duminica, de la Bagdad, a crescut la 213 morti, ceea ce il face cel mai sangeros atac din capitala irakiana de anul acesta, relateaza Itele.

Multiple atacuri teroriste in mai putin de o saptamana

Aceste atacuri au loc la o zi dupa masacrul dintr-un restaurant din capitala Bangladeshului, Dacca, in care au fost ucisi 20 de straini si doi politisti, si la trei zile de la triplul atac sinucigas de pe Aeroportul International Ataturk din Istanbul, al carui bilant a ajuns la 45 de morti.
"Aceste carnagii in masa sunt alt exemplu al dispretului Daesh (un acronim al Statului Islamic) fata de viata", a declarat John Kirby, un purtator de cuvant al Departamentului de Stat american.

"Din Bagdad la Istanbul, Bruxelles, Dacca si Paris, teroristii Daesh omoara oameni nevinovati pentru a atrage atentia si a recruta. Nu vor reusi", a adaugat reprezenatul Guvernuli american.

Statul Islamic a recunoscut ca a pierdut teren in fata fortelor irakiene, in mai, si a indemnat la comiterea unor atacuri in luna Ramadanului, care se incheie saptamana viitoare. Gruparea jihadista a revendicat atacul cu masina-capcana din cartierul Karrada intr-un comunicat postat pe Twitter, in care afirma ca vizeaza cartiere siite. Karrada si Shaab sunt cartiere cu populatie predominant siita.

Un student, Sadeq al Zawini, in varsta de 25 de ani, a declarat, in timp ce echipe de interventie scoteau cadavre de sub moloz, ca "ne-am saturat de Guvern si politicieni. Nu pot sa continue sa dea vina pe Daesh si alte grupari teroriste. Avem nevoie de o solutie. Mi-am pierdut mai multi prieteni. Unii sunt dati disparuti"

Locuitori si-au manifestat furia in timp ce premierul Haider al-Abadi si alti oficiali evaluau, la fata locului, situatia.
In inregistrari video postate pe retele de socializare apar locuitori care arunca cu obiecte in convoiul lui al-Abadi, in Karrada. "Hot!", "Iesi afara!", striga protestatari surprinsi in imagini.

Al-Abadi a declarat, citat intr-un comunicat ca intelege reactia, in "acel moment de durere", al locuitorilor care au aruncat cu obiecte in convoiul sau.

El a adaugat ca a venit la Karrada sa consoleze familiile victimelor si sa le "impartaseasca tristetea in aceasta tragedie dureroasa".
Statul Islamic incearca sa le rapeasca irakienilor bucuria victoriei de la Fallujah, a apreciat el


Guvernul irakian a declarat trei zile de doliu


Casa Alba a afirmat intr-un comunicat ca "aceste atacuri nu fac altceva decat sa ne sporeasca hotararea de a sustine fortele de securitate irakiene care continua sa-si recucereasca teritoriul de la ISIL (unul dintre acronimele Statului Islamic), in timp ce noi continuam sa ne intensificam eforturile de eradicare a retelei teroriste si liderilor ISIL".

Fondul ONU pentru Copii (UNICEF) a deplans moartea celor 25 de copii.


"Uciderea si mutilarea copiilor este o incalcare grava a dreptului international", a denuntat UNICEF intr-un comunicat. "Copii continua sa plateasca pretul cel mai dur, in urma intensificarii violentelor in Irak", deplange Fondul.

Bagdadul a fost tinta unei serii de atacuri cu masina-capcana in ultimele saptamani, iar Statul Islamic a revendicat multe dintre ele.
Unul dintre cele mai sangeroase atacuri a avut loc la Sadr City, pe 17 mai, cand o masina umpluta cu explozivi a fost detonata, a ucis cel
putin 24 de persoane si a ranit alte 71, potrivit unor oficiali din domeniul securitatii.

Acest atac a fost urmat de alte doua explozii, in cartierul al-Shaab din capitala, in care au fost ucise cel putin 19 persoane, iar alte 44 au fost ranite. O femeie s-ar fi detonat in una dintre cele doua explozii, potrivit Ministerului irakian de Interne.

Sursa foto: fluke samed / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri