Un tanar german de origine iraniana, in varsta de 18 ani, este autorul atacului comis vineri seara intr-un centru comercial din Munchen, unde a deschis focul si a ucis cel putin noua persoane, dupa care s-a sinucis. De asemenea, alti 16 oameni au fost raniti.

Printre morti sunt si adolescenti, iar printre cei 16 raniti se numara copii, a spus seful Politiei din Munchen, Hubertus Andrae, intr-o conferinta de presa sustinuta vineri noapte. El a adaugat ca trei dintre cei 16 raniti sunt in stare critica, scrie News.ro.

Atacul armat a fost lansat cu putin inainte de ora locala 18.00 (19.00 ora Romaniei), la un restaurant McDonald’s si a continuat pe o strada adiacenta.
Initial s-a vorbit despre trei atacatori, care ar fi intrat apoi in centrul comercial situat in apropiere de stadionul olimpic, in nordul orasului, a declarat o purtatoare de cuvant a Politiei. S-a dovedit, insa, in cele din urma ca a fost vorba despre o singura persoana, care s-a sinucis. Este vorba despre un tanar cu dubla cetatenie, germana si iraniana, in varsta de 18 ani, a anuntat Politia, citata de BBC News. Tanarul locuia la Munchen de mai mult de doi ani si nu se afla in vizorul autoritatilor.

Seful Politiei din landul Bavaria a precizat ca motivele din spatele atacului nu sunt clare. Autoritatile nu au descoperit deocamdata nicio legatura cu vreo organizatiei terorista, dar ancheta este inca in curs.

Doua persoane care au fost vazute fugind de la locul atacului intr-o masina au fost considerate suspecte, potrivit oficialului. S-a dovedit, insa, ca acestea nu au nicio legatura cu crimele.

Autorul atacului ar fi strigat “Sunt german”

O inregistrare video publicata pe retelele de socializare arata oamenii fugind din restaurant si un barbat imbracat in negru tragand de mai multe ori in ei. De asemenea, un martor l-a filmat pe teroristul de la Munchen la ultimul nivel al parcarii mall-ului OEZ din Munchen, in timp ce tragea. Barbatul, imbracat in negru, este filmat in timp ce se plimba la ultimul nivel al parcarii, aparent certandu-se cu alte persoane. La un moment dat, el ar fi strigat “Sunt german” si trage un foc de arma inspre parter. Martorii povestesc ca atacatorul vorbea germana fara accent si ar fi insultat strainii.

In urma atacului armat, autoritatile au suspendat rapid circulatia mijloacelor de transport in comun si au evacuat gara centrala. Populatia a fost indemnata sa nu iasa din case.

Centrul comercial vizat, care a fost deschis in anii ’70 si care este cel mai mare din Bavaria, a fost inconjurat de fortele de ordine, in timp ce elicoptere survolau orasul. Circa 2.300 de agenti ai politiei si armatei germane, inclusiv membri ai fortelor speciale, dar si ofiteri din Austria si Elvetia, au luat parte la operatiune. Oamenii legii au descoperit cadavrul atacatorului relativ aproape de centrul comercial.

Zona se afla in apropiere de locul unde un comando palestinian a luat ostatici atleti israelieni in timpul Jocurilor Olimpice din 1972, ucigand 11 dintre ei.

Atacul vine in conditiile in care Europa este in stare de alerta dupa mai multe atacuri jihadiste in Franta si Belgia. Guvernul german a convocat o reuniune de criza, dar cancelarul Angela Merkel nu a luat parte la discutii, au declarat surse apropiate Cabinetului pentru DPA. Consiliul pentru Securitate Nationala, condus de Merkel, se va reuni sambata.

Presedintele american Barack Obama a fost primul lider strain care a reactionat. "Nu stim exact ce se intampla acolo, dar, in mod clar, inimile noastre sunt alaturi de cei care ar putea fi raniti”, a spus el. Liderul de la Casa Alba a adaugat ca Statele Unite sunt pregatite sa ofere Germaniei “toata sustinerea de care ar putea avea nevoie”.

Presedintele francez Francois Hollande i-a transmis cancelarului german Angela Merkel “un mesaj personal de sustinere”, in timp ce ministrul britanic de externe, Boris Johnson, s-a declarat "profund socat si intristat" de evenimente.

”Condamn cu fermitate atacul armat care a avut loc in aceasta seara, la München. Din pacate, oameni nevinovati cad in continuare victime violentei extreme si complet nejustificate. Astfel de crime pline de lasitate trebuie pedepsite cu promptitudine si cu maxima severitate. Sunt necesare noi eforturi ale comunitatii internationale pentru a creste capacitatea de preventie si de actiune, cu folosirea tuturor mijloacelor disponibile, care pot fi utilizate”, a reactionat si presedintele roman Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook.

Atacul vine la numai cateva zile dupa ce un adolescent islamist a atacat cu toporul pasagerii unui tren, tot in sudul Germaniei. Cinci persoane au fost ranite, dintre care doua grav. Teroristul a fost ucis de fortele de ordine.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri