Viktor Orban a descris sosirea solicitantilor de azil in Europa drept o "otrava" si a subliniat ca tara sa nu are nevoie de "nici macar un migrant", relateaza The Guardian, conform News.ro

„Ungaria nu are nevoie de nici macar un migrant pentru ca economia sa functioneze, pentru ca populatia sa se sustina sau pentru ca tara sa aiba un viitor”, a declarat seful Guvernului de la Budapesta, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau austriac, Christian Kern.

„De aceea nu este nevoie de o politica europeana comuna privind migranti: oricine are nevoie de migranti sa ii ia, dar nu ni-i bagati noua pe gat, noi nu avem nevoie de ei”, a subliniat Orban.

Liderul populist a adaugat ca „fiecare migrant reprezinta un risc pentru securitatea publica si de terorism”.

„Pentru noi, migratia nu este o solutie, ci o problema (...), nu este un medicament, ci o otrava, nu avem nevoie de ea si nu o vom inghiti”, a avertizat el.

Anterior, minustrul ungar al muncii a sugerat ca Ungaria, care se confrunta cu o lipsa acuta a fortei de munca in unele domenii, analizeaza posibilitatea de a permite unor migranti din afara UE sa se angajeze in tara, la circa un an dupa ce a ridicat garduri la frontiere pentru a tine la distanta valul de refugiati.

Potrivit estimarilor, tara are nevoie de zeci de mii de migranti pentru a acoperi penuria de pe piata muncii si a evita repercusiunile economice negative. Insa proiectul de propunere precizeaza faptul ca li se va permite accesul numai „muncitorilor calificati, integrabili din punct de vedere cultural”, ceea ce ar putea sugera ca musulmanii nu vor fi acceptati

Referendum privind cotele de migranti pe 2 octombrie

Ungaria va organiza pe 2 octombrie un referendum privind cotele de migranti impuse de Uniunea Europeana. Incurajat de rezultatul surprinzator al referendumului din Marea Britanie pentru iesirea din UE, premierul Viktor Orban are sperante mari de la aceasta consultare populara, dupa ce si-a asumat o pozitie antiimigrantie in timpul escaladarii crizei refugiatilor, anul trecut.

Budapesta a ridicat un gard la granitele tarii cu Croatia si Serbia, pentru a tine solicitantii de azil la distanta, intr-o perioada in care sute de mii de migranti din Orientul Mijlociu si Africa au traversat Ungaria pentru a ajunge in vestul so nordul Europei. Mai multe tari din sud-estul continentului au luat exemplul Budapestei si au ridicat garduri la granite.

Mai mult, alaturi de Slovacia, Ungaria a contestat in justitie anul trecut planul UE de a introduce cote obligatorii de migranti relocati pentru fiecare stat membru. Mecanismul de relocare a migrantilor in UE a fost stabilit anul trecut, dupa ce peste 1,5 milioane de solicitanti de azil au intrat in blocul comunitar. Majoritatea au vrut sa se stabileasca in Germania si in alte tari bogate.

UE analizeaza in prezent o modificare a regulilor de azil, ce ar putea include amenzi pentru statele care refuza cotele.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri