Cancelarul austriac Christian Kern l-a criticat pe seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru ca discuta in continuare cu Turcia despre o eventuala aderare, ignorand faptul ca Ankara se indeparteaza de blocul comunitar, relateaza Russia Today, precizand ca, din punctul de vedere al Vienei, ar trebui gasita o noua forma de relatie.

“Procesul de negociere, care este considerat un panaceu ca Turcia sa aiba legaturi mai stranse cu Europa, nu a adus nimic”, a spus Christian Kern intr-un interviu publicat sambata de ziarul Oesterreich, potrivit News.ro. Oficialul l-a criticat pe Juncker, insistand ca o astfel de tactica nu aduce rezultate.

“Daca cineva le promite turcilor, asa cum face Juncker, ca vom purta negocieri cu voi si, in acelasi timp, spune ca Turcia nu va adera in nicio situatie, atunci nu are o pozitie rezonabila nici in ceea ce priveste turcii, nici in ceea ce priveste europenii”, a avertizat cancelarul.

Mai mult, Christian Kern a acuzat oficialii de la Bruxelles ca ignora, pur si simplu, ingrijorarea populatiei, inclusiv din Austria. “Daca stai la Bruxelles, in cladirea Comisiei, bineinteles ca ai o perspectiva diferita decat daca discuti cu oamenii” de pe strada, a spus Christian Kern, referindu-se la impactul unei deschideri a granitelor pentru turci.

El a dat, insa, asigurari ca Turcia va ramane un partener al UE in domenii precum criza refugiatilor si masurile de securitate si ca nu ar vrea “sa piarda” sprijinul Ankarei in aceste sectoare. “Pur si simplu avem nevoie de o noua forma de cooperare”, a adaugat cancelarul. La inceputul lunii august, Kern, un oponent vehement al candidaturii Turciei la UE, a spus ca o eventuala aderarea a Ankarei la blocul comunitar este o “fictiune diplomatica” si nu poate deveni realitate “in urmatoarele decenii”. El a cerut atunci si ca tarile UE sa discute suspendarea negocierilor in acest sens.

Juncker a reactionat afirmand ca o decizie in acest dosar ar trebui luata de “toate tarile membre” si a calificat eventuala renuntare la discutii drept “o greseala grava de politica externa”.

Insa, in acelasi timp, seful CE a atras atentia ca “Turcia, in situatia actuala, nu poate deveni membru al Uniunii”. Unul dintre principalele motive invocate a fost posibila introducere a pedepsei cu moartea de catre regimul presedintelui Recep Tayyip Erdogan, dupa tentativa de puci din 15 iulie. In luna iunie, Turcia a avertizat ca va organiza un referendum privind continuarea procesului de aderare la UE, daca blocul comunitar nu va ridica vizele pentru cetatenii sai.

pavel dudek / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri