Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat ca Turcia nu are nevoie sa adere la Uniunea Europeana “cu orice pret” si ar putea face parte, in cele din urma, dintr-un bloc de securitate dominat de China, Rusia si tarile din Asia Centrala, relateaza Reuters.

“Turcia trebuie sa se simta in largul ei. Nu trebuie sa spuna ‘pentru mine este Uniunea Europeana cu orice pret’. Acesta este punctul meu de vedere”, a declarat Recep Tayyip Erdogan pentru cotidianul Hurriyet, la intoarcerea dintr-o vizita in Pakistan si Uzbekistan, potrivit News.ro.

“De ce nu ar fi Turcia in Shanghai Five? I-am spus (presedintelui rus – n.r.) Putin, (presedintele kazah – n.r.) Nazarbaiev, celor care fac parte acum din Shanghai Five”, a adaugat el. “Sper ca este o evolutie pozitiva acolo, cred ca, daca Turcia s-ar alatura Shanghai Five, ar putea sa actioneze cu o mai mare relaxare”, a precizat Recep Tayyip Erdogan.

China, Rusia si patru tari din centrul Africii - -- Kazahstan, Kirgizstan, Tadjikistan si Uzbekistan – au format Organizatia de Cooperare de la Shanghai (SCO) in 2001, ca bloc regional de securitate, pentru a lupta impotriva amenintarilor reprezentate de islamul radical si traficul de droguri din Afganistan.

O aderare la Turciei la SCO, organizatie care nu include Uzbekistanul si care era cunoscuta ca Shanghai Five, va alarma probabil aliatii occidentali si restul membrilor NATO. Sansele de aderare a Turciei la UE par din ce in ce mai slabe, chiar si dupa 11 ani de negocieri. Liderii europeni au criticat incalcarile libertatilor democratice, in timp ce Ankara este din ce in ce mai exasperat de ceea ce interpreteaza drept o atitudine condescendenta din partea Occidentului.

Citeste si:
Rusia îşi închide frontierele pentru a preveni agravarea epidemiei
Rusia îşi închide frontierele...

Sursa foto: deepspace / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Transportul intrajudețean și de taxi ar putea fi interzis, dacă se decide în UE
Setari Cookie-uri