Fondul de rezerva al guvernului rus a fost conceput pentru a acoperi deficitele la bugetul de stat in perioadele cu venituri scazute din petrol si gaze naturale. In acelasi timp, bugetul pentru 2016 se bazeaza pe ipoteza ca Rusia va putea vinde barlul de perol cu 50 de dolari pe baril, arata CNN Money.

Dar, pretul mediu al petrolului in primele opt luni ale anului a fost mai mic de 43 de dolari pe baril, iar petrolul constituie acum cu 37% din totalul veniturilor guvernamentale, comparativ cu aproximativ 50%, in urma cu doar doi ani. Guvernul va face public proiectul de buget pe anul viitor, dupa alegerile parlamentare care au loc in aceasta saptamana.

Daca situatia de recesiune va continua, odata ce resursele acestui fond vor fi epuizate, guvernul rus a indicat ca va apela la un alt fond destinat pentru finantarea viitoarelor pensii si a proictelor de investitii pe termen lung, in valoare de 70 mld. dolari, dar care nu era vizat sa acopere deficite bugetare.

Banca centrala din Rusia a redus ratele dobanzilor de referinta vineri, la 10%, de la 10,50%, intr-o noua tentativa de a da un restart economiei. Banca centrala dispune inca de 395 miliarde de dolari in rezervele internationale, in scadere, totusi, de la 524 miliarde de dolari in octombrie 2013. Mai mult de 140 de miliarde de dolari au fost utilizati intre 2014 si 2015 pentru a salva rubla de la colaps, mai scrie sursa citata.

Rubla a atins un minim record...
Citeste si: Rubla a atins un minim record fata de dolar