Cei 8 kilometri din monumentul inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO in 1987 arata ca o alee obisnuita, spun turistii. Portiunea a fost reparata pentru a fi protejata de factorii externi, spun oficialii locali. ”Este chiar o restaurare urata”, a recunoscut unul dintre ei, potrivit News.ro.

Ding Hui, seful Liaoning Provincial Antiquities Bureau, a spus ca reparatiile la structura veche de 635 de ani au avut loc in 2014. Potrivit lui, au fost astupate gaurile si crapaturile formate in zid si a fost adaugat un strat protector, ”ca o palarie”. Totusi, el admite ca ”suprafata nu arata ideal”.

Reparatiile au fost descoperite dupa ce mai multe fotografii au fost publicate pe reteaua chineza de socializare Weibo, unde mii de utilizatori critica lucrarile de renovare.

Un raport oficial arata ca portiunea respectiva a Zidului se afla in pericol de a se prabusi din cauza ploilor. Sectiunea afectata a Marelui Zid se afla in regiunea Suizhong, de-a lungul granitei cu provincia Hebei.

Citeste si:

Media locala au raportat o varietate de materiale folosite la reparatii, precum nisip, var si ciment. Lucrarile au fost etichetate ca ”elementare si crude” de Dong Yaohui, vicepresedinte al Great Wall Studies Society.

Guvernul chinez a formulat reguli precise de conservare a Marelui Zid, care se sfarama in mai multe portiuni izolate. Unele sectiuni au fost distruse sau demolate de-a lungul anilor.

Legea spune ca distrugerea unui vestigiu cultural poate fi pedepsita cu pana la 10 ani de inchisoare.

Mare Zid a fost construit si reconstruit incepand cu anul 220 i.e.n. pana in anii 1600, in timpul dinastiei Ming, cand a devenit cea mai mare structura militara din lume. Conceput pentru a proteja imperiul Chinez de invaziile din nord, Zidul atingea 20.000 de kilometri. In prezent, monumentul are o lungime de aproximativ 12.000 km.

Sursa foto: Songquan Deng/Shutterstock.com